Här fixar eleverna frukost på skolan

Bara hälften av eleverna i årskurs åtta på Frejaskolan i Frölunda äter frukost på morgonen. Frukostklubben fixar frukost till hela högstadiet varje fredag.

  • Publicerad 08:21, 16 okt 2019

Sandra Nashi och Jenifer Alberus Blom gör sig redo för ett av sina uppdrag för dagen – dörrvakter. Foto: Kristian Risenfors

Pärmen med elevernas ansvarsområden. Foto: Kristian Risenfors

Ett tio-tal elever möts upp utanför Frejaskolans bamba på fredagsmorgonen. Eleverna går i årskurs åtta och har valt frukostklubben som elevens val.

– Äggröran förra veckan… Vi fick slänga två tredjedelar. Ni måste tänka lite ekonomiskt, det här är pengar vi får och vi vill ju kunna fortsätta, säger Pia Rosenqvist.

Hon och kollegan Mari-Louise Pihl är till vardags skolsköterskor men nu är de med i uppstarten Frukostklubben med de nya åttorna. Sedan är det tänkt att eleverna ska ta över helt. Än så länge är det skolsköterskorna som delegerar arbetsuppgifter.

– Person ett. Du ska gå till bamba och hämta äggen, du ska välja musik, du ska ställa ner alla stolarna från borden, ta fram glasvagnarna, ta fram servetterna, plocka fram bestick till pålägg och grönsaker och ta fram smör, smörknivar och jos, säger Marie-Louise Pihl.

I dag är Halez Tarek ”person 1”.

– Det är ganska många grejer att komma igår. Men man kan kolla i pärmen om man glömmer, säger hon.

Röda Korsets ungdomsförbund och Kelloggs står bakom Frukostklubben. Det är också därifrån finansieringen kommer. I tio år har de jobbat för att få fler barn och unga att äta frukost. De vill expandera, men allt bygger på frivillighet på de olika skolorna. I Frejaskolan är det andra året man kör.

Tre av tio barn hoppar över frukosten minst en gång i veckan, enligt statistik från SCB. Bland äldre barn handlar det om fyra av tio. I skolsköterskorna på Frejaskolans egna undersökning av frukostvanor bland högstadieeleverna förra året visade det sig att varannan elev inte åt frukost.

– Man hinner inte. Jag hinner inte. Jag gillar inte frukost på morgonen. Det är lättare att äta senare, säger Fatma Alhousany samtidigt som hon skär gurka till frukosten.

Hon bestämmer också musiken i köket. Det blir Hammarkulleduon Aden x Asme.

Bredvid Fatma står George Haddad och skär apelsinklyftor. Han brukar alltid äta frukost på morgonen.

– Men jag vet många som inte gör det. Man går upp en halvtimme innan skolan börjar, sedan klär man bara på sig och går. I högstadiet borde skolan börja kanske halv nio eller kvart i nio. Då tror jag fler att käkat frukost.

Varför är du med i frukostklubben?

– Jag vet själv känslan när man kommer till skolan och så är man hungrig och man vet att man inte får äta förrän lunch. Då vill jag hjälpa de här ungdomarna, säger han.

Frukostklubben är bara på fredagar – tycker du att den borde vara varje dag?

– Ja egentligen, men det blir för stressigt för oss. Men man borde hinna två gånger i veckan kanske.

Frukostförberedelserna börjar närma sig sitt slut. Vid halv tio-rasten kommer eleverna. Jenifer Alberus Blom och Sandra Nashi gör sig redo för ett av sina uppdrag för dagen – dörrvakter.

– Vi ska se till att man inte går in i bamba med jacka.

Varför?

– Det är ohygieniskt.

Vad gör ni om någon vägrar ta av sig jackan?

– Då stoppar vi dom och säger att dom inte får gå in.

Frukostklubben

1930 skänkte Kellogg’s grundare W.K. Kellogg hela sin rikedom till The Kellogg Foundation – en stiftelse som än idag bidrar med pengar till olika frukostinitiativ runt om i världen. Under namnet ”Breakfast for better days” bidrar Kellogg’s med mat och finansiering till projekt som liknar Frukostklubben, bland annat i Tyskland, Danmark, Kanada, Sydafrika och Australien.

I 10 år har Röda Korsets Ungdomsförbund haft ett samarbete med Kellogg’s.

Källa: Röda Korsets Ungdomsförbund.

Vi är GBG