Här förvandlas matsvinn till delikatesser

29 september firas internationella svinndagen. En dag som på Ester Mosessons gymnasium tas på största allvar. "Har lärt mig mycket", säger eleven Andy Saavedra Scherlin.

  • Publicerad 12:00, 10 okt 2021

Mitt i veckan firades internationella svinndagen på Ester Mosessons gymnasium genom att elever skapade rätter av svinnprodukter för att sedan servera till elever, lärare och förbipasserande som under onsdagen förra veckan besökte skolans populära saluhall.

– Det är många som har varit nyfikna och velat testa, berättar Andy Saavedra Scherlin som går första året på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Andy är en av eleverna som hjälpt till och lagat rätter av matvaror som annars hade slängts.

– Jag tycker att jag har lärt mig mycket och att det fått mig att förändra mina egna vanor. Tidigare brukade jag vara lite petig med maten, men nu gillar jag inte att slänga mat. Det förstärktes av att jobba i skolans restaurang och se hur många som tar mer mat än vad de sedan äter upp. Det kan göra en lite ledsen faktiskt.

Inte någon dålig mat

Som del av Chalmers-projektet Resvinn får Ester Mosesson leveranser av svinnråvaror från City Gross i Kungälv. Råvarorna används i undervisningen vilket lär eleverna mer och svinn och varför det är bra att ta vara på maten.

– Det är inte någon mat som blivit dålig utan det är råvaror som de gallrat ut för att de kanske är lite mosade på något ställe vilket gör att de blir svårare att sälja i butik, berättar Eva Nejman, produktionsledare på skolan.

Flera rätter på menyn

Under internationella svinndagen serverades bland annat rotfruktssallad, ananaschutney, en juice av äpple, passionsfrukt, morot och citron samt äppelkaka.

Eleverna Ida Een och Märta Aspfors, var några av de som passade på att smaka.

– Det var jättegott, tyckte Märta Aspfors.

– Ja, och det var smart uttänkt hur de använde svinnprodukterna, säger Ida Een.

Internationella Svinndagen

Förra året var det premiär för FN:s internationella matsvinnsdag. Den går internationellt under namnet “the International Day of Awareness of Food Loss and Waste” med förkortningen och hashtaggen #IDAFLW

Det handlar om att uppmärksamma problemet med matsvinn och möjliga lösningar för att uppnå mål 12.3 i Agenda 2030 – att halvera matsvinnet.

Källa: Livsmedelsverkets Måltidsbloggen

Matsvinn i Sverige: Sammanlagt uppstod 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige 2018. Det motsvarar i genomsnitt 133 kilo per person. Siffrorna omfattar både källsorterat (eller utsorterat) matavfall och matavfall i restavfallet, det vill säga det som slängs tillsammans med annat avfall. Dessutom ingår mat och dryck som hälls ut via avloppet i hushållen samt matavfall från jordbruk och fiske, livsmedelsbutiker, storkök och restauranger samt livsmedelsindustrin.

Källa: Naturvårdsverket, rapport: Matavfall i Sverige [2018]

Visa merVisa mindre

Vi är GBG