Alla vill spela padel. Sporten växer så det knakar. Foto: Hubert Elming

Här frodas padelsporten trots pandemin

Samtidigt som många idrotter har satts på paus under pandemin, växer padelsporten så det knakar. I dag finns över 150 banor i Göteborg. Ändå är det mesta fullbokat.

  • Publicerad 05:30, 29 jan 2021

Här går det bra att hålla avstånd.

På Göteborgs största padelcenter, PDL, i Sisjön är det fullt varje kväll. Trots att anläggningen erbjuder 18 banor – som är öppna fram till midnatt– är konkurrensen om platserna hård.

När många andra idrottsanläggningar är stängda under pandemin, har padelhallarna blivit ett vattenhål.

– Vi har stora lokaler och det är luftigt mellan banorna. Här går det bra att hålla avstånd, tycker Gustav Melim, som arbetar i PDL:s reception.

Nio anläggningar

Intresset för padel har fullkomligt exploderat under de senaste två åren och nya hallar har etablerats på löpande band. Den som vill boka en tid för padelspel i Göteborgsområdet har i dagsläget nio anläggningar att välja mellan. Tillsammans erbjuder de över 150 banor.

Det är nästan dubbelt så många som det finns tennisbanor.

– Fördelen med padel är att det funkar även om spelarna är på olika nivå. Så är det ju inte i tennis till exempel, säger Gustav Melim.

De slår ett slag för padeltennis i Hovås

Squashen överges

Den sport som mest liknar padel är squash som hade sin storhetstid på 70-talet. Sedan dess har utvecklingen stagnerat. När sporten var som mest populär i Göteborg fanns sex olika hallar, spridda över stan. I dag är det bara Landala, Åkered och Alelyckan kvar.

Många entusiaster har övergivit squashbanorna för padelsporten som anses vara mindre ansträngande.

– Padel är en väldigt social sport. Det är lätt att spela och reglerna är ganska simpla, säger Gustav Melim.

Dyrt intresse

Att spela padel är däremot inte världens billigaste sysselsättning. Banhyrorna är mer än dubbelt så dyra som i andra racketsporter. 90 minuter squash i Landalahallen till exempel kostar 260 kronor. Motsvarande tid med padel i Sisjön går på 660 kronor.

Och precis som med alla andra hajpade hobbys har det vuxit fram en hel materialindustri. Numera finns det flera butiker som har specialiserat sig på padelkläder och särskild padelskor. Den viktigaste detaljen, racketen, finns även i flera prisklasser

– Allt från nybörjarracket för en tusenlapp och uppåt. Vårt dyraste racket kostar 3 800 kronor, säger Gustav Melim.

Det här är padel

Padel är en rackesport som 1974 fick de regler och principer som gäller i dag. VM arrangerades för första gången 1992 och och VM samt EM spelas vartannat år.

Man spelar i regel dubbel, med samma poängräkning som i tennis. Vanliga tennisbollar används, spelplanen är 10×20 meter och underlaget betong, cement, plast eller konstgräs.

Banan är kringbyggd av fyra meter höga väggar av glas eller tegel. Boll som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel, på samma sätt som i exempelvis squash.

Källa: Svensk Padel

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG