Bosiffror. Medan Majorna-Linné haft en prisökning på 10 procent de senaste 12 månaderna har Kortedala-Nylöse haft sjunkande priser (-2,6 procent). Foto: Mostphotos
Här går bopriserna upp – och ned i Göteborg
Prisökningarna på bostadsmarknaden fortsatte i mars, det visar nya siffror från Svensk mäklarstatistik. Störst var uppgången i Göteborgsområdet där villapriserna steg med tre procent. Coronapandemin tros ligga bakom.
- Nyheter
- Publicerad 09:40, 7 apr 2021
I takt med en pågående smittspridning av covid-19 fortsätter priserna att öka på bostadsmarknaden. I centrala Göteborg steg priserna på bostadsrätterna med 2 procent, och med 1 procent i Storgöteborg. Villapriserna i Storgöteborg steg hela 3 procent under mars månad. Sven-Erik Kristensen, VD för Bjurfors i Göteborg, tror inte att marknaden kommer planas ut förrän fram på höstkanten.
– Jag tror inte att vi befinner oss i en bostadsbubbla – tanken med en bubbla är att något spricker förr eller senare för att det inte är solitt. Bostadsmarknaden känns stabil i nuläget. När man väl inför amorteringskrav igen efter sommaren, och restriktionerna lättar tror jag att marknaden kommer planas ut snarare än spricka. Den dagen vi kommer kunna lägga pengar på annat än renovering och lägenheter blir situationen mer som vanligt, säger han.
Ojämn utveckling
Medan Majorna-Linné haft en prisökning på 10 procent de senaste 12 månaderna har Kortedala-Nylöse haft sjunkande priser (-2,6 procent).
– Just små lägenheter i yttre områden har inte stigit i pris, och det kan grunda sig i att studenter med distansundervisning inte har samma behov att flytta in till Göteborg, de kanske nöjer sig med att bo kvar i sina hemkommuner. Det kan även bero på att folk med extrajobb antingen blivit permiterade eller uppsagda i en stor skala. Behovet för små lägenheter finns men bristen på fast arbete är ett bekymmer, säger han.
Statusmarkör
Att politiker och beslutsfattare blivit bättre på att hålla marknaden i schack är en sida av myntet. Den andra sidan visar att hemmet blivit en allt tydligare statusmarkör, menar Sven-Erik.
– Det går inte att sticka under stolen med att hemmet blivit en allt viktigare statusmarkör som tillsammans med förändrade amorteringskrav gjort marknaden het. Detta har ju pågått sedan i början på maj förra året, att folk sitter hemma och jobbar/studerar tillsammans med resten av familjen bidrar givetvis också. Det blir för trångt helt enkelt, säger han.