Bosiffror. Medan Majorna-Linné haft en prisökning på 10 procent de senaste 12 månaderna har Kortedala-Nylöse haft sjunkande priser (-2,6 procent). Foto: Mostphotos

Här går bopriserna upp – och ned i Göteborg

Prisökningarna på bostadsmarknaden fortsatte i mars, det visar nya siffror från Svensk mäklarstatistik. Störst var uppgången i Göteborgsområdet där villapriserna steg med tre procent. Coronapandemin tros ligga bakom.

  • Publicerad 09:40, 7 apr 2021

I takt med en pågående smittspridning av covid-19 fortsätter priserna att öka på bostadsmarknaden. I centrala Göteborg steg priserna på bostadsrätterna med 2 procent, och med 1 procent i Storgöteborg. Villapriserna i Storgöteborg steg hela 3 procent under mars månad. Sven-Erik Kristensen, VD för Bjurfors i Göteborg, tror inte att marknaden kommer planas ut förrän fram på höstkanten.

– Jag tror inte att vi befinner oss i en bostadsbubbla – tanken med en bubbla är att något spricker förr eller senare för att det inte är solitt. Bostadsmarknaden känns stabil i nuläget. När man väl inför amorteringskrav igen efter sommaren, och restriktionerna lättar tror jag att marknaden kommer planas ut snarare än spricka. Den dagen vi kommer kunna lägga pengar på annat än renovering och lägenheter blir situationen mer som vanligt, säger han.

Ojämn utveckling

Medan Majorna-Linné haft en prisökning på 10 procent de senaste 12 månaderna har Kortedala-Nylöse haft sjunkande priser (-2,6 procent).

– Just små lägenheter i yttre områden har inte stigit i pris, och det kan grunda sig i att studenter med distansundervisning inte har samma behov att flytta in till Göteborg, de kanske nöjer sig med att bo kvar i sina hemkommuner. Det kan även bero på att folk med extrajobb antingen blivit permiterade eller uppsagda i en stor skala. Behovet för små lägenheter finns men bristen på fast arbete är ett bekymmer, säger han.

Statusmarkör

Att politiker och beslutsfattare blivit bättre på att hålla marknaden i schack är en sida av myntet. Den andra sidan visar att hemmet blivit en allt tydligare statusmarkör, menar Sven-Erik.

– Det går inte att sticka under stolen med att hemmet blivit en allt viktigare statusmarkör som tillsammans med förändrade amorteringskrav gjort marknaden het. Detta har ju pågått sedan i början på maj förra året, att folk sitter hemma och jobbar/studerar tillsammans med resten av familjen bidrar givetvis också. Det blir för trångt helt enkelt, säger han.

Statistik bostadsmarknaden

Bostadsrätts- och villapriserna i Sverige steg ytterligare 2 procent i mars och står nu 8 respektive 17 procent högre jämfört med för ett år sedan.

I Göteborg noterade bostadsrätterna prisökningar med 2 procent i Centrala Göteborg och med 1 procent i Stor-Göteborg. Stor-Göteborgs villapriser steg hela 3 procent.

Siffrorna visar även att bostadsrätter i Göteborg fortsätter att utvecklas ojämnt. Medan Majorna-Linné haft prisökningar på 10 procent de senaste 12 månaderna har Kortedala-Nylöse till och med fått se sjunkande priser (-2,6 %).

BOSTADSRÄTTER efter 1 mån - 3 mån - 12 mån Medelpris (kr/kvm)

Riket + 2% + 4% + 8% 44 920

Centrala Stockholm + 1% + 4% + 7% 102 527

Stor-Stockholm + 2% + 3% + 7% 65 017

Centrala Göteborg + 2% + 6% + 9% 67 263

Stor-Göteborg + 1% + 4% + 7% 49 177

Centrala Malmö + 2% + 4% + 10% 38 280

Stor-Malmö + 1% + 5% + 12% 34 182

Källa: Svensk mäklarstatistik

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00