Här går eleverna till skolval – om maten

Tacos, spenatsoppa, pannkakor eller köttbullar. När eleverna på Långmosseskolan i Gårdsten går till vallokalen är det inte partier de röstar på utan maträtter.

  • Publicerad 09:00, 27 sep 2018

– Det kändes som det riktiga valet. De hade målat kartonger i grön färg och sen skulle man gå bakom dem och skriva vilken mat man röstade på, säger Erika Rusake i 3A.

Det har varit mycket prat om politik och val under hösten såväl i som utanför skolan. För att eleverna på Långmosseskolan i Gårdsten ska känna sig delaktiga och få en förståelse för hur röstningen till riksdagen, regionen och kommunen går till, har skolan anordnat ett val.

Alla elever - från förskoleklass till trean - är röstberättigade. Ett klassrum har förvandlats till vallokal och bästa skolmaten ska röstas fram. Hela elva alternativ har eleverna att välja mellan. Men att välja är inte alltid så lätt.

– Det var svårt att bara välja en enda rätt, säger Keylah Namro Jallow i 3C.

Spenatsoppan poppis

Bland fyra tjejer har spenatsoppa fått två röster. Att den ligger bra till som vinnare är de försiktiga med att tro.

– De som röstade tror nog att den maten man själv röstade på kommer vinna, säger Erika Rusake.

Vad har ni lärt er från skolvalet?

– Att man ska våga rösta på det partiet som man tycker är bra och om man röstar kan man inte hamna i fängelse, säger Erika Rusake.

– Det är ingen annan som ska välja åt en, utan man får bestämma själv på vilket parti man röstar, säger Miwan Faraj i 3C.

– Jag har lärt mig att man måste vara minst 18 år för att rösta, säger Neriman Hadi i 3C.

Valresultat

När alla rösterna var räknade kunde eleverna konstatera att pannkakor vann med hela 94 röster. På andra och tredje plats kom tacos och spagetti och köttfärssås med 68 respektive 50 röster. För att uppmärksamma vinnarrätten kommer skolan bjuda på något extra gott.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG