Här går vitsarna varma

I ett 100 år gammalt torp vi Axel Dahlströms torg bultar Göteborgs hjärta. Här samlas Kållar och Ador för bevara uttrycken, berättelserna och historien om Göteborg.

  • Publicerad 16:00, 2 dec 2017

När var Göteborg som mest göteborgskt?

Frågan ställs till urgöteborgarna Rune Johansson och Lisbeth och Björn Bråtemyr från föreningen Kals Åden (Karls Orden).

– Det är svårt att sätta fingret på det, säger Rune Johansson. Men Cederhök och von Brömssen i Albert och Herbert, den göteborgska känslan.

Varför är det så viktigt att bevara då?

– Det är kulturhistoria, säger Rune Johansson

– Framförallt vill vi bevara dialekten och våra speciella uttryck vi har i Göteborg. Det är jätteviktigt. Sedan finns ju visor och även mycket litteratur om Göteborg som vi vill samla in, bevara och berätta om, säger Lisbeth Bråtemyr.

Vi sitter i ett av Högsbotorpen vid Axel Dahlströms torg - torp 99 för att vara exakt - som byggdes för 100 år sedan. Rune Johansson, 96 år gammal, är själv född och uppvuxen i torp 80–81, men det finns inte kvar. Av de drygt hundra torpen återstår nu bara två.

– Det var landsbygd här då. På den tiden var det inte Göteborgs Stad. Då var det Västra Frölunda, Älvsborgs municipalsamhälle. För att få arrendera en tomt krävdes att man hade fast jobb inne i stan och att man hade minst två barn, säger Rune Johansson.

Kals Åden, som håller till i torpet, bildades 1969 av GPs tidigare chefredaktör Harry Hjörne och redaktören på samma tidning Sven Schånberg. Enligt legenden satt de på Gamle Port och drack Carnegie Porter och åt mockabakelser. Tack vare - eller kanske på grund av det - serveras kombinationen fortfarande vid ordens mer festliga tillfällen.

– Tidigare fanns det kals-lag i hela stan, till och med i Mölndal. Men nu är det bara vi kvar. Vi har ett hundratal medlemmar, säger Lisbeth Bråtemyr.

Vad gör ni då?

– Det är en bra fråga. Varannan fredag har vi något vi kallar Göteborgiana där Åke Hertzberg, som är gammal historielärare, berättar om olika stadsdelar och historiska byggnader i staden. Vi bevarar språket, vitsarna, göteborgska händelser, seder och bruk. En gång i veckan har vi också underhållning där lokala förmågor sjunger och spelar gamla och nya låtar.

– Vid varje terminsavslutning har han en elak tävling med frågor så Åke (Hertzberg) ser om vi har lyssnat ordentligt, säger Björn Bråtemyr.

Det Kals Åden gjort sig mest kända för är den årliga utnämningen av årets Kal och Ada. Sonya Hedenbratt, Ingvar Oldsberg, Bertil "Bebben" Johansson, Harald Treutiger och Viveca Lärn är några som fått den ärofyllda utmärkelsen.

Föreningen får nya medlemmar men medelåldern är hög. Deras största utmaning är återväxten, trots generösa inträdeskrav.

– För att vara medlem gäller att vara född i Göteborg…eller någon annanstans, säger Rune Johansson.

Kan du orden?

Barro – stor sten

Brass – Manlig snobb

Brôta – Knuffas, bråka

Exter – dumma påhitt

Feppla – Fumla

Kirra – Ordna

Knata – Springa fort

Knô – trängas

Kånka – Släpa något tungt

Lomme – Ficka

Lubba – Springa

Pajsare – Löjlig eller orginell individ

Plyte – mun

Rôten – Rutten

Skubba – Skolka

Tetig – Konstig

Tjomme – Kille

Tjôta – tjata

Tyken – Påflugen, framfusig, elak

Åpen – glupsk

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG