Här glänser Biskopsgårdens föreningar på digital scen

Ett potpurri av dans, musik, poesi, konst, litteratur och folkdräkter. Så beskrivs det digitala alternativet till Biskopsgårdens dag som har premiär i februari. ”Området bubblar av kultur som nu får chans att glänsa”, säger initiativtagaren.

  • Publicerad 16:26, 9 feb 2021

Camilla Karlsson, initiativtagare och projektledare för Biskopsgården Light. Foto: Mary Brakner

Bakom de svarta rubrikerna som ofta förknippas med Biskopsgården finns ett område som sjuder av kulturföreningar och kreativa själar.

Vanligtvis är Biskopsgårdens dag den årliga höjdpunkten där föreningslivet och närboende möts omkring en färgsprakande scen.

Förra året ställdes evenemanget in till följd av coronapandemin, vilket skapade ett kännbart tomrum i området.

Men nu får den lokala kulturen möjlighet att glänsa på en digital scen under parollen Biskopsgården Light.

– Det handlar om att föra samman människor och föreningar och ge dem en styrka att fortsätta göra goda val i livet och att tillsammans är vi starka. Området bubblar av många olika kulturella aktiviteter som aldrig får chans att glänsa på grund av all negativ mediabevakning i området, säger Camilla Karlsson, initiativtagare och projektledare för Biskopsgården Light och boende i området.

Hon har erfarenhet inom eventbranschen och har tidigare arbetat med Göteborg och Co, Vetenskapsfestivalen, Göteborgs Kulturfestival och Biskopsgårdens dag.

Men det digitala projektet har Camilla Karlsson arrangerat på egen hand.

Kaosartad picknick blir sommarteater i Biskop

Paris blir modellen för nya Biskopsgården

"Alla svarade ja!"

Intresset att delta har varit stort. För stort med tanke på det ideella projektets knappa resurser.

– När jag ställde frågan om att medverka bland föreningar så svarade alla ja! Detta har människor längtat efter. Jag har dessvärre varit tvungen att säga nej till flera eftersom hela arbetet har skötts ideellt och utan ekonomisk stöttning.

Biskopsgården Light omfattar en blandning av kulturella inslag från föreningar och aktörer som är aktiva i Biskopsgården men även kommunens verksamheter och andra organisationer i området medverkar.

Resultatet är en 50 minuter lång film av olika filmsnuttar där varje deltagare – allt från Landamäreskolan och Biskopsgårdens kyrka till författare, konstnärer och dansgrupper – visar upp ett bidrag.

– Det är ett potpurri av drama, dans, musik, poesi, dikter, skönlitterära texter och traditionella folkdräkter, säger Camilla Karlsson.

Filmen har premiär under Folk och Kulturs digitala konvent 10 till 12 februari och kommer sedan finnas tillgängligt på Youtube.

Fortsättningen på Biskopsgården Light är redan påbörjad.

– Detta är bara början och alla välkomnas att följa projektets sociala medier.

Föreningslivet sluter upp för Biskopsgården

Medverkande i Biskopsgårdens Light

Filmen har premiär under Folk och Kulturs digitala konvent 10 till 12 februari och kommer sedan finnas tillgängligt på Youtube.

Los Andes, dansgrupp.

Meeting Plays, forum för kultur och konst.

Moving Queens, communitydans.

Kulturlabbet, räddnignsmissionen.

Camia PIA, Konstnär och illustratör.

Slave to nothing, musikkonstnärer.

Bygglekplatsen, skapade verksamhet.

Biskopsgårdens kyrka, barnrytmik.

Angelica Riquelme, författare och konstnär.

Landamäreskolan, animering.

Grupo Bolivia / Kullawada.

Nätverket Vännina.

Kurdiska kvinnor för integration, saga från hemlandet.

Visa merVisa mindre

Om Folk och Kultur

Folk och Kultur är ett kulturpolitiskt konvent. Initiativtagare till Folk och Kultur är Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd, projektägare är den ideella föreningen Kulturlyftet.

Vi är GBG