Här görs framtidens mat i Göteborg

En lokal, klimatsmart, helt vegansk och göteborgsk proteinprodukt kan snart ligga på tallriken. Nu tar teamet bakom ingrediensen steget från labbet till en produktionsanläggning på Ringön.

  • Publicerad 11:47, 12 feb 2020

Folk har förstått att äta kött är inte bra.

Det handlar om Promyc, ett nytt ätbart svampbaserat protein som Göteborgsföretaget Mycorena har utvecklat.

– Det är en väldigt högkvalitativ produkt om man ser till proteinets innehåll och dess aminosyror. Vi hoppas att det blir ett komplement till de växtbaserade alternativen som finns i dag och att man får upp ögonen för nya proteinkällor. Folk börjar bli trötta på det som finns, säger Ebba Fröling, coo, Mycorena.

Efter två år i labbet på Sahlgrenska Sciencepark är det dags att expandera till en småskalig produktionsanläggning på Ringön. Att erbjuda en lokal produktion är något företaget trycker på.

– Det som är unikt med produkten är att den går att producera var som helst. Det enda som krävs är vår bioreaktor och vår svampkultur. Promyc är en väldigt lokal produkt men med global potential.

"Hållbart på riktigt"

Enligt Mycorena krävs mindre resurser för att producera deras proteinprodukt jämfört med andra växtbaserade alternativ.

– Proteinkällor som soja är ofta importerade från andra länder och beroende av ett visst klimat medan vi är väldigt självständiga i framställningen av vår produkt, säger Ebba Fröling och fortsätter:

– Jag tror att konsumenterna kommer att ställa högre krav på att det är hållbart på riktigt och lokalproducerat och att man enkelt kan följa livsmedelskedjan, var och hur det är producerat. Folk har förstått att äta kött är inte bra och har därför gått över till mer och mer växtbaserat och framöver kommer även framställningen av växtbaserat ifrågasättas allt mer.

Men tanken är inte att sälja produkten direkt i matbutiken. Istället satsar Mycorena på samarbeten med livsmedelsbranschen.

– Produkten är fortfarande i utvecklingsfasen. Vi är väldigt öppna för att arbeta livsmedelsföretag som vill ha Promyc som en ingrediens i sina burgare, korvar eller liknande.

Hur skulle du beskriva smaken?

– Den har en relativt neutral smak och är lätt att smaksätta. Samtidigt har den lite smak av umami och påminner om kött. Efter att vi pressat ur vattnet i tillverkningsprocessen, blir det en färsliknande produkt som går att lägga i stekpannan.

Protein...

brukar kallas för kroppens byggstenar. Det behövs bland annat för att bygga upp celler och för att bilda enzymer och hormoner.

I stort sett alla får i sig det protein de behöver, eftersom protein finns i större eller mindre mängd i nästan all mat.

Protein byggs upp av cirka 20 aminosyror. Nio av dem är essentiella, det vill säga att vi regelbundet måste få i oss dem via maten eftersom kroppen inte själv kan producera dem.

Protein ingår i kroppens alla vävnadsceller. Dessutom består hormoner, enzymer och viktiga delar i immunförsvaret av proteiner. Protein är därför viktigt för hela kroppens funktion.

Källa: Livsmedelverket

Visa merVisa mindre

Vi är GBG