Lerficka. Mellan husen på Vegagatan ska trafikkontoret undersöka bergets kvalitet under leran som finns i marken, berättar Martin Stenfeldt. Foto: Sanna Sundberg

Här granskas underjorden inför nya spårvagnstunneln

Lera upptäcktes tidigare i år i marken bakom Linnéplatsen. Nu ska underjorden undersökas ytterligare för att säkra bergets kvalitet inför den framtida spårvangstunneln som ska byggas.

  • Publicerad 05:30, 11 nov 2021

Från Lindholmen till Linnéplatsen via Stigberget. Det är sträckan på den framtida spårvagnstunneln som ska stå klar om ungefär 15 år.

Det handlar om den så kallade Lindholmsförbindelsen, en delsträcka på en kommande spårvägs- och bussförbindelse mellan Brunnsbo på Hisingen och Linnéplatsen.

I september fick projektet grönt ljus av alla instanser och nu pågår teknisk undersökning av förhållandena under marken i området mellan Vegagatan, Rosengatan och Jungmansgatan där en lerficka upptäcktes tidigare i år.

– Tunneln ska gå rakt under oss men det är lite lurigt med leran just här, säger Martin Stenfeldt, programledare för Brunnsbo–Linné via Stigberget, trafikkontoret.

Han är på platsen där provborrning ska ske under kommande veckor.

– Det här är det kritiska stället där vi vill veta vad det är för kvalitet på berget under leran för att säkerställa att tunneltaket håller. För att få fram det måste vi borra igenom leran och ta upp en kärna ur berget. Den ska sedan analyseras för att se hur hård den är.

Klart: Då kan du ta spårvagnen under älven

I området ska projektet även göra seismiska undersökningar för att ta reda på hur bergets kontur ser ut under marken.

Hur kommer grannarna märka av ert arbete?

– Det kommer inte bullra så farligt utan det är som en grävmaskin står och kör. Vi har skickat ut information och det kommer vara personer på plats för att informera.

Martin Stenfeldt poängterar att projektet är i ett väldigt tidigt men viktigt skede för att få fram tekniska fakta som är avgörande för hur det kommer att se ut vid Linnéplatsen där tunneln ska mynna ut.

Kollektivtrafik. Den framtida spårvagnstunneln ska gå under marken från Lindholmen via Stigberget och mynna ut vid Linnéplatsen. Foto: Sanna Sundberg

Då sker provborrningen

Provborrning är planerad mellan 8 november och 3 december på drygt 10 ställen i området.

Seismiska undersökningar är planerad till 30 november mellan kl. 9 och 15. Det innebär 15 mindre sprängningar med ungefär en halvtimmes mellanrum.

Vid tiden för själva sprängningen kommer trafiken behöva stoppas på Vegagatan.

Källa: Göteborgs stad.

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21