269 procent. Så mycket har bostadsrättspriserna ökat i nordost. Foto: Mostphoto

Här har bostadsrättspriserna ökat mest

Att bostadspriserna har ökat kopiöst de senaste tio åren har ingen missat. Nu visar en ny kartläggning att det är i Angered och Bergsjön som priset per kvadratmeter har ökat mest.

  • Publicerad 05:30, 3 maj 2019

I dagsläget ligger kvadratmeterpriset för bostadsrätter på 20 428 kronor i Angered och Bergsjön. På tio år har priserna ökat med 269 procent. Det innebär att bostadsrättspriserna i nordost har ökat mest i hela Göteborg, visar en ny kartläggning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Mäklaren: Dyraste villorna opåverkade av bostadstrenden

– Ökningen i Angered och Bergsjön beror främst på historiskt låga priser. En bostadsrätt som i dag kostar 1,2 miljoner kronor kunde för tio år sedan säljas för 200 000 kronor. Sammantaget ökar det snittpriserna för området även om priset per kvadratmeter fortfarande är betydligt högre i övriga Göteborg, säger Nils Sigurd, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Kortedala-Nylöse, är området där priserna har ökat näst mest, följt av Norra Hisingen och Lundby.

– Göteborg har haft en stark befolkningstillväxt med 70 000 nya invånare de senaste tio åren, vilket har ökat efterfrågan på lediga bostäder. Det har byggts få nya bostäder samtidigt som räntan är låg, då blir det kraftiga prisökningar, säger Nils Sigurd.

Inte helt oväntat visar sammanställningen att det är i centrala Göteborg som de dyraste bostadsrätterna finns, med ett kvadratmeterpris på 59 528 kronor.

Här är Göteborgs dyraste villor

Göteborgs dyraste stadsdelar:

Göteborgs dyraste stadsdelar (kvadratmeterpris):   
1. Centrum                           59 528
2. Majorna-Linné                   57 128
3. Örgryte-Härlanda              50 368
4. Lundby                             45 624
5. Askim-Frölunda-Högsbo    41 235

Här har kvadratmeterpriserna ökat mest i procent på tio år:
1. Angered-Bergsjön             269 %
2. Kortedala-Nylöse              165 %
3. Norra Hisingen                  158 %
4. Lundby                             147 %
5. Askim-Frölunda-Högsbo    125 %


Om statistiken:

Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på överlåtelser av bostadsrätter i Göteborgs stadsdelar. I sammanställningen redovisas dels det nuvarande kvadratmeterpriset samt en jämförelse mellan försäljningar gjorda under helåret 2008 och helåret 2018.

Källa: Länsförsäkringar

 

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57