Här har eleverna spring på schemat

En daily mile. Det är vad som gäller för eleverna på Solbackeskolan i Bergsjön från och med nu. I en kvart varje dag ska de lägga undan skolböckerna och använda benen istället för hjärnan.

  • Publicerad 15:34, 27 aug 2018

– Solbackeskolan, är ni klara?, ropar rektor Petra Jerne i megafonen.

– Jajamensan, fattas bara!, får hon till svar från 200 elever och pedagoger.

Petra Jerne ler.

– Vi vet ju att många barn idag rör sig för lite och vi har försökt få barnen mer aktiva, säger hon. Vi har inte varit nöjda för vi har inte nått alla barn, men med den här satsningen tror vi att vi kan göra det.

En mil om dagen, fast en brittisk sådan, ska de 200 eleverna på skolan gå, jogga eller springa varje dag. En brittisk mile är ungefär 1,6 kilometer lång och det är ungefär så långt som barnsben tar sig på en kvart.

Först ut

The Daily Mile startade i Skottland för några år sedan och har nu spridits till 4 600 skolor runt om i världen. Sär- och grundskolan Solbackeskolan i Bergsjön är hittills den enda svenska skolan som deltar i The Daily Mile.

Ett streck, gult som solen, är målat runt skolan. Det är ungefär 500 meter långt och efter ett varv är de som sprungit snabbast anfådda, men de fortsätter ändå.   

– Jag fick ont i halsen, säger Ngenar Bojang, som går i tvåan, och skrattar. Jag sprang för snabbt.

Lite ont i halsen fick också klasskompisen Lenardo Kostic.

– Men det var okej för det var roligt, säger han. Vi kommer springa och bli starka, men man blev svettig så man får ha på sig mjukiskläder.

Förbättra hälsan

En bit från tvåorna står Jonas Almén, förtalärare i idrott och hälsa på skolan, och ser nöjd ut efter att skolan genomfört sin första mile. Det var han som tog initiativ till The Daily Mile.

– Jag såg en dokumentär om The Daily Mile och tänkte direkt att det här måste vi göra, för att förbättra elevernas psykiska och fysiska hälsa, säger han.

Skolan har tidigare haft flera satsningar på fysisk aktivitet, bland annat gympa på rasterna och samarbeten med olika idrottsföreningar, men inte fått med sig alla elever. När eleverna i förskoleklassen fick testa The Daily Mile i våras märkte pedagogerna snabbt skillnad.

– I början orkade barnen springa ett varv runt skolan, men efter ett tag sprang de två. De upplevde själva att de orkade mer och mer, säger rektor Lena Svantesson-Rydén och får medhåll av Jonas Almén.

Några elever i sexan lunkar förbi, till synes skeptiska till det nya projektet.

– Alla är väl inte är jätteförtjusta än, säger Jonas Almén, men jag tror att alla kommer att börja gilla det.   

Bra för hjärta och hjärna

Solbackeskolan kommer att samarbeta vårdcentralerna Nötkärnan Bergsjön och Närhälsan Hjällbo under läsåret, som ska titta på möjligheterna för framtida forskning. Och för skolans del hoppas rektorerna att den dagliga springturen ska ge energi tillbaka till skolarbetet.

– Vi är övertygade om att fysisk aktivitet är bra både för hjärtat och hjärnan, säger Lena Svantesson-Rydén