Här har minibibliotek poppat upp

Runt midnatt, på väg hem, gjorde plötslig Anna Jernström, en glädjande upptäckt. På Önskevädersgatan hade plötsligt ett minibibliotek dykt upp. "Fanns mycket att välja bland", säger hon.

  • Publicerad 14:43, 21 jan 2022

Kommer att ge positiva ringar på vattnet tror jag.

Ett minibibliotek är just vad namnet skvallrar om – en mindre låda placerat på ett elskåp fyllt med böcker. Bakom initiativet står studieförbundet Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, NBV.

– Boken är bildligt och bokstavligt talat grunden till bildning och läsupplevelser som inspirerar till nya perspektiv, tankar, resor och äventyr. Då fler och fler bibliotek läggs ner vill vi stärka folkbildningen genom ”pass it forward”-rörelsen, säger Andrea Lavesson, tillförordnade rektor, i ett pressmeddelande.

Tanken med minibiblioteken är att allmänheten ska kunna ta hem och läsa böckerna. Kanske stryka under intressanta meningar eller skriva en liten kommentar i marginalen för att sedan ställa tillbaka boken. Men det är också okej att behålla boken hemma om det blir en favorit.

NBV uppmanar även att ställa sina egna favoritböcker i biblioteket och på så sätt tipsa andra.

Glädjande upptäckt

Anna Jernströms nattliga upptäckt hemma i Biskopsgården gjorde henne glad.

– Det kändes härligt att se det lilla biblioteket. Det lyser upp och kommer att ge positiva ringar på vattnet tror jag.

Speciellt tilltalades Anna av idén att låna och läsa böckerna, för att sedan skriva kommentarer i den och lämna tillbaka boken. Och på så sätt dela med sig av sin läsupplevelse till en okänd person.

– I dag gick jag tillbaka och då åkte två böcker ner i ryggsäcken. En av Marianne Lindberg De Geer och en kort bok med ett tal av Astrid Lindgren som hon höll när hon fick ett pris. Det fanns mycket att välja bland, säger hon.

Under torsdag och fredagen invigdes 100 minibibliotek i hela Sverige. 16 av dem ska finnas i Västra Götaland.

Här finns minibiblioteken

Hisingen

Önskvädersgatan 51, Biskopsgården

Långängen 34, Kville

Centrum

Burggrevegatan 2

Västra Hamngatan 7

Linné

Värmlandsgatan 14

Andra Långgatan 24

Vasa

Viktoriagatan 3

Vasagatan 34

Haga

Skolgatan 19

Haga Skolgatan 22

Majorna

Godhemsgatan 26

Johanneberg

Mölndalsvägen 23

Källa: Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, NBV

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20