Veterandagen. Så firas veterandagen i Göteborg. Foto: Byrd/ Anders Wester

Här kan du fira veterandagen

I dag vajar flaggor på Gustaf Adolfs torg. Årets veterandag firas som mycket annat under annorlunda omständigheter. På grund av restriktionerna ska ceremonin sändas digitalt.

  • Publicerad 14:10, 29 maj 2020

Det är ofta väldigt svårt att komma hem till vardagen efter en sådan insats.

Veterandagens syfte är att hedra krigsveteraner och dess anhöriga men också de civila som gjort en insats. Årets ceremoni i Göteborg var sluten men filmades, för att under eftermiddagen kunna ses av allmänheten på Göteborgs Stads hemsida. Ceremonin i Börshuset bestod av tal, musik, tyst minut och hedersvakt.

− Vi anser att det är viktigt att uppmärksamma veteranerna och framförallt deras anhöriga. Det är personer som lämnar landet för att göra en insats för demokrati, fred och frihet. Men som anhörig drabbas man också hårt, då det ofta är väldigt svårt att komma hem till vardagen efter en sådan insats, säger Christine Lindeberg på Stadsledningskontoret i Göteborg.

Kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin och statens representant Lena Malm från länsstyrelsen fanns på plats under ceremonin, samt representanter för veteranföreningarna, Försvarsmakten och Polismyndigheten.

Veteraner hyllas med parad i centrala Göteborg

Veterandagen har varit officiell flaggdag sedan 2018 efter regeringens beslut året innan. Dagen har arrangerats i Göteborg sedan 2011.

Får eget monument

De monument som ceremonin vanligtvis kretsar kring finns runt om i Sverige och nu ska även Göteborg få en speciellt tillägnad plats. År 2021 ska ett veteranmonument resas i Färjenäsparken, i samband med den upprustning som sker 2020/21.

Beslutet: Göteborg får ett veteranmonument

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11