Ut och njut. Foto: Markus Andersson

Här kan du vandra i Göteborg

I Göteborg finns en uppsjö av naturupplevelser att upptäcka under påsklovet. Här kommer några tips på promenader/vandringar att ta sig an.

  • Publicerad 05:30, 3 apr 2021

Nordöstra Göteoborg

Hjällboskogen

I Hjällboskogen finns flera stigar att välja samt ett elljusspår på 2,5 kilometer. På bergskammen i västra delen av skogen utlovas en mäktig utsikt över Götaälvdalen. Området nås kollektivt med buss eller spårvagn till hållplatserna Bredfjällsgatan eller Hjällbo.

Lärjeåns dalgång

Längst med Lärjeån finns ett ravinlandskap med vida fält, lövskog och böljande kullar. En led, Lärjeleden, startar i sydväst vid Lärjeholm och stärcker sig en bit nordost om Angereds centrum. Hela sträckan mäter 7,5 kilometer. Vill man gå ännu lägre finns Pilgrimsleden som följer Lärjeleden och sedan forsätter till Lödöse. Leden nås via hållplats Lärjeholm med buss.

Fjällbo ängar/Bergsjön

En rik natur och historiska lämningar väntar den som promenerar i området Fjällbo ängar och Bergsjön. Kring Bergsjön finns nämligen spår från stenåldern, för drygt 4000 år sedan. En naturstig på fem kilometer strcäker sig mellan Bergsjön samt Utbybergen och Fjällbo ängar. Området nås med spårvagn eller buss. Hållplatserna är Bersjövägen, Atmosfärgatan eller Frimästaregatan.

Vättlefjäll

Göteborgs största naturområde hittas i nordöstra delarna av staden. Vättlefjälls naturreservat bjuder på rik variation av naturen i form av mossar, ljunghedar, löv- och barrskog. Vill du gå riktigt långt korsar lederna Bohusleden, Pilgrimsleden samt Vättlefjällsleden naturområdet. Det finns även kortar spår – från 2,5 kilometer till 15 kilometer – som går i slinga och är tydligt markerade. Kollektivt tar man sig till området med buss till hållplatsen Kryddnejlikegatan.

Källa: Göteborgs stad, gotenborg.com

Sydvästra Göteborg

Billdals park

Berg och skog omger Billdals park från både öster och väster. Delar av parken är herrgårdsmiljö från 1800-talet med många vackra lövträd. Krogabäcken slingrar sig genom landskapet och här vandrar fisk i laxtrappan. Gräsmattor inbjuder till picknick och ridvägarna används flitigt av ryttare från stallet intill. Närmaste hållplatser: Billdalsgård, Johannesberg, Hästebäck

Hult Åsen

Här är ett kommunalt naturreservat som främst utgörs av ett höjdparti som är bevuxet med tall och björk. I området finns ett antal fritidshus av varierande storlek och ett antal uthus. Hult Åsen är ett populärt frilufts- och rekreationsområde. Närmaste hållplatsen: Hultåsen.

Sisjön och Oxsjön

Här finns många badplatser, motionsslinga och stråk runt sjöarna med grillplatser och vindskydd. Det stora naturreservatet, Sandsjöbacka som sträcker sig ner i Halland startar här.
Hållplats: Askims svartmosse eller Lyckhem.

Amundön

Friluftsområdet har gott om klippbad och några små sandstränder. Där finns en kuperade naturstigen på cirka 4,5 kilometer. Ön har en varierad natur med salttåliga örter och gräs till frodiga lövskogslundar. På nordöstra sidan betar djur som skyddas av staket med grindar. Hållplats: Brottkärr.

Källa: Göteborgs stad

Nära stan

Änggårdsbergen

Naturreservatet ligger i anslutning till Botaniska trädgården. Området utgörs av en höjdplatå, genombruten av dalgångar. Längs bergsryggarna växer krattek, björk och tall och i dalgångarna hittar man ädellövskog och hassel. I området finns ett antal små skogssjöar med ett rikt fågelliv. Här finns bra vägar att vandra på och uppe på höjden har man fin utsikt över västra delarna av Göteborg. Närmaste hållplatser: Botaniska trädgården, Södermalmsgatan, Distansgatan, J A Wettergrens gata.

Sjöbergen

På höjderna vid inloppet till Göteborg, mellan Nya varvet och Älvsborgsbron, ligger Sjöbergen. Där kan man blicka ut över havet i väster och en livlig båttrafik. Nedanför ligger Röda sten – en oas med bryggor, caféer och aktivt kulturliv. Uppe på höjden ligger ett pittoreskt koloniområde med odlingar och små stugor. Hållplats: Vagnhallen Majorna.

Delsjöområdet

Öster om stan finns Delsjöområdet, ett cirka 1370 hektar stort och uppskattat rekreationsområde. Ett bra sätt att upptäcka naturen är att vandra på någon av alla stigar i den tätortsnära vildmarken, som har ett rikt fågelliv. Större delen av naturreservatet utgörs av en bergsplatå med flera bergsryggar som ger karaktär åt området. Stora Delsjön runt är en lätt vandring på 7,5 kilometer. I den västra delen av Delsjöområdet finns främst lövblandskog med en stor del ek. De östra delarna av området domineras av bergsryggar.

Närmaste hållplatser: Väst: Welandergatan (motionsanläggning Skatås), Töpelgatan (Badplatsen), Bögatan
Norr: Spåntorget, Stabbetorget
Söder: Delsjömotet, Kalvemossen, Hultet.
 

Källa: Göteborgs stad, gotenborg.com

Västra Göteborg

Ruddalen

Här är ett sport- och rekreationspräglade område och en grön oas norr om Frölunda Torg.
Naturen domineras av berghällar och tallskog, men här finns också hassel, sälg och vildkaprifol. Två kuperade naturstigar går dels vid Slottsbergs mosse i sydväst och dels vid Torpadammen i nordost. I området finns också en fin utsiktsplats samt en fornborg.
Närmaste hållplatser: Fyrktorget, Musikvägen, Kavåsvägen

Södra skärgården

Här finns flera öar att väja mellan. Längst ut ligger Vrångö som känd för sin vackra natur och fina sandstränder. Stora delar av Vrångö är naturreservat och här finns fina promenadslingor. Tärnstigen är en kortare sträcka som är anpassad för funktionshindrade och barnvagnar. På ett par punkter kan man lyssna till dramatisk Vrångö-historia i sin mobiltelefon. Fågelskådare kommer gärna hit då djur- och växtlivet är rikt.

Skärvallsberget

På den 4,5 kilometer långa promenaden från Hinsholmen till Önnereds brygga i söder passerar man berg, skogsgläntor, badvikar och båthamnar.
Från småbåtshamnen, som var friluftsbad fram till 50-talet, går det en trappa till en ravinväg genom Skärvallsberget. Uppe på berget har man en utsikt över södra skärgården. Hållplatser: Hinsholmen, Fiskebäcks småbåtshamn.

Välen

Här är ett spännande naturområde med rik historia. Det finns en naturstigen som tar dig runt i både nutid och forntid. Från berget har du en makalös utsikt och där finns också ett vindskydd där du kan ta din fika. Här finns även ett fågeltornet (som har en ramp för rullstolar och barnvagnar). Hållplats: Välen.

Källa: Göteborg stad

Hisingen

Jämmerberget

En 2,1 kilometer lång naturstig är kanske inte en vandring, men tar du dig till Jämmerberget utlovas i alla fall fina utsikter över Göta älv och ett gammalt odlingslandskap. På bergets krön finns även en bronsåldersgrav för den histerieintresserade. Ta buss till Burmans gata, Kärra centrum.

Lillebyrundan

Mellan Torslanda och Lilleby går en mil lång promenad i ett naturområde. Vandringen bjuder på naturupplevelser i form av vidsträckta hällmarker och speciell växtlighet. I området finns nämligen Sillviks skalgrusbank, ett kommunalt naturreservat med orkidéer och andra ovanliga växter. Kommunalt når man området via hållplatserna Hamnefjäll, Lillebybadet, Sillvik eller Lönnrunan.

Svarte mosse

Svarte mosse eller Sjumilaskogen ligger i Bsikopsgården och är lätt att ta sig till med spårvagn. Området består av omväxlande hällmarker, skog och våtmarksområden. Det finns tvp naturstigar att upptäcka, en i söder och en i den norra delen av naturområdet. För motionärer finns det spår mellan två till 11 kilometer. För att ta sig till naturområdet kan man ta spårvagn till Önskevädersgatan eller Friskvädersgatan.

Skändlaberget

Fina utsiktsplatser utlovas för de som tar sig an Skändlaberget på Hisingen. På själva berget finns en slinga på sju kilometer där man passerar fornlämningar, natyrtyper som björnmossa och platser där man kan spana långt ut på vidderna. Skändlaberget nås via buss med avstigning Skändla södra.

Källa: Göteborgs stad

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44