Vandra. Hitta ut i naturen. Foto: Foto: Matej Kastelic

Här kan du vandra i nordost

I de nordöstra delarna av Göteborg finns en uppsjö av naturupplevelser att upptäcka under påsklovet. Här kommer några tips på promenader/vandringar att ta sig an.

  • Publicerad 05:30, 3 apr 2021

Hjällboskogen

I Hjällboskogen finns flera stigar att välja samt ett elljusspår på 2,5 kilometer. På bergskammen i västra delen av skogen utlovas en mäktig utsikt över Götaälvdalen. Området nås kollektivt med buss eller spårvagn till hållplatserna Bredfjällsgatan eller Hjällbo.

Lärjeåns dalgång

Längst med Lärjeån finns ett ravinlandskap med vida fält, lövskog och böljande kullar. En led, Lärjeleden, startar i sydväst vid Lärjeholm och stärcker sig en bit nordost om Angereds centrum. Hela sträckan mäter 7,5 kilometer. Vill man gå ännu lägre finns Pilgrimsleden som följer Lärjeleden och sedan forsätter till Lödöse. Leden nås via hållplats Lärjeholm med buss.

Fjällbo ängar/Bergsjön

En rik natur och historiska lämningar väntar den som promenerar i området Fjällbo ängar och Bergsjön. Kring Bergsjön finns nämligen spår från stenåldern, för drygt 4000 år sedan. En naturstig på fem kilometer strcäker sig mellan Bergsjön samt Utbybergen och Fjällbo ängar. Området nås med spårvagn eller buss. Hållplatserna är Bersjövägen, Atmosfärgatan eller Frimästaregatan.

Vättlefjäll

Göteborgs största naturområde hittas i nordöstra delarna av staden. Vättlefjälls naturreservat bjuder på rik variation av naturen i form av mossar, ljunghedar, löv- och barrskog. Vill du gå riktigt långt korsar lederna Bohusleden, Pilgrimsleden samt Vättlefjällsleden naturområdet. Det finns även kortar spår – från 2,5 kilometer till 15 kilometer – som går i slinga och är tydligt markerade. Kollektivt tar man sig till området med buss till hållplatsen Kryddnejlikegatan.

Källa: Göteborgs stad, gotenborg.com