Vandra. Här är guiden till vandringslederna nära dig. Foto: Mostphotos

Här kan du vandra i väster

I de västra delarna av Göteborg finns en uppsjö av naturupplevelser att upptäcka under påsklovet. Här kommer några tips på friluftsområden att ta sig an.

  • Publicerad 05:30, 3 apr 2021

Ruddalen

Här är ett sport- och rekreationspräglade område och en grön oas norr om Frölunda Torg.
Naturen domineras av berghällar och tallskog, men här finns också hassel, sälg och vildkaprifol. Två kuperade naturstigar går dels vid Slottsbergs mosse i sydväst och dels vid Torpadammen i nordost. I området finns också en fin utsiktsplats samt en fornborg.
Närmaste hållplatser: Fyrktorget, Musikvägen, Kavåsvägen

Södra skärgården

Här finns flera öar att väja mellan. Längst ut ligger Vrångö som känd för sin vackra natur och fina sandstränder. Stora delar av Vrångö är naturreservat och här finns fina promenadslingor. Tärnstigen är en kortare sträcka som är anpassad för funktionshindrade och barnvagnar. På ett par punkter kan man lyssna till dramatisk Vrångö-historia i sin mobiltelefon. Fågelskådare kommer gärna hit då djur- och växtlivet är rikt.

Skärvallsberget

På den 4,5 kilometer långa promenaden från Hinsholmen till Önnereds brygga i söder passerar man berg, skogsgläntor, badvikar och båthamnar.
Från småbåtshamnen, som var friluftsbad fram till 50-talet, går det en trappa till en ravinväg genom Skärvallsberget. Uppe på berget har man en utsikt över södra skärgården. Hållplatser: Hinsholmen, Fiskebäcks småbåtshamn.

Välen

Här är ett spännande naturområde med rik historia. Det finns en naturstigen som tar dig runt i både nutid och forntid. Från berget har du en makalös utsikt och där finns också ett vindskydd där du kan ta din fika. Här finns även ett fågeltornet (som har en ramp för rullstolar och barnvagnar). Hållplats: Välen.

Källa: Göteborg stad

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00