TÅG. Den nya höghastighetsjärnvägen planeras för 250 kilometer i timmen. Foto: Mostphotos

Här kan nya järnvägen till Borås dras

En ny digital karta visar var den nya järnvägen mellan Göteborg och Borås kan dras. Nu finns möjlighet för allmänheten att komma med synpunkter på Trafikverkets planer.

  • Publicerad 06:10, 18 apr 2020

Det är inte första gången Trafikverket utreder möjliga dragningar för höghastighetsbanan mellan Göteborg och Borås. Men efter att kravet på stationer i Mölnlycke och Bollebygd försvunnit har möjligheten för andra vägar att dra järnvägen öppnats.

Tidigare har materialet om Trafikverkets planer funnits tillgängligt för allmänheten i pdf-format. I den nya digitala kartan går det att zooma vilket gör det lättare att se mer exakt hur spårdragningen kan tänkas gå.

Trots bakläxan – höghastighetstågen fortsätter utredas

– Nu blir det enklare att få en överblick av hur ett projekt kan påverka ens närområde. Invånarna kan även direkt i kartan lämna synpunkter om förutsättningar i ett område med en geografisk position, säger Sara Duvelid, planarkitekt på Ramboll, i ett pressmeddelande.

Det är Ramboll som ansvarar för utredningen om var den nya järnvägen ska dras. Under våren var flera samrådsmöten planerade där invånare skulle få ta del av Trafikverkets planer. De har ställts in för att motverka spridningen av cornaviruset. I stället finns inspelade presentationer att ta del av och den digitala omställningen gör också det lättare att samla in och sammanställa synpunkter från invånare.

– Med den digitala kartan har vi möjlighet att nå fler invånare vilket gör att vi uppnår högre effektivitet, tillgänglighet och demokrati. Vi hoppas att det leder till att fler på ett enklare sätt väljer att engagera sig i sin närmiljö, säger Sara Duvelid, planarkitekt på Ramboll.

Hon väntar på höghastighetstågen

De första samråden sker under mars-maj. Nästa omgång av samråd görs under hösten. Då är tanken att den digitala kartan ska visa alternativa sträckningar och stationer.

Tidigare fanns tankar på att bygga den nya banan för 320 kilometer i timmen mellan Landvetter och Borås. Men efter överväganden av kostnad och nytta planeras nu hela sträckan för 250 kilometer i timmen.

Den nya digitala kartan hittar du HÄR

Planen är att börja bygga den nya järnvägen någon gång mellan 2025 och 2027.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11