Svenska med barn finns i 19 kommuner i Sverige. Förra året besökte drygt 12 000 personer träffarna varav 662 personer uppsökte Bergsjöns samlingar. Foto: Anna Sandström

Här kan vi snacka modersmål!

Att vara nyanländ och föräldraledig kan göra det svårt att lära sig svenska och knyta nya kontakter. Det vill organisationen Svenska med baby ändra på. Snart startar man sina träffar i Bergsjön.

  • Publicerad 12:00, 17 jan 2017

– Vi känner att vår verksamhet behövs eftersom segregationen i Sverige ökar samtidigt som vi tagit emot många nya människor, säger Linnea Werlid, kommunikatör på Svenska med baby.

Med start den 1 februari drar man därför igång sina möten på Mammaforum i Bergsjön. Dit kan föräldralediga mammor och pappor komma med sina småbarn för att träffa andra i samma situation.

– Det blir en möjlighet att bygga sitt nätverk och träna svenska. När man är föräldraledig och står utanför arbetsmarknaden kan det vara problematiskt att gå på SFI (Svenska för invandrare) och skaffa nya vänner. Här kan man ha ett utbyte av varandra och vi vet att en del fortsätter att träffas på egen hand utanför våra träffar, säger Linnea Werlid.

Träffarna leds av personer som utbildats av organisationen och förutom sångstunder för man samtal på teman som förskoleköer, hur man introducerar smakportioner eller språkutveckling hos barn. En målsättning är också att blanda nya och etablerade svenskar.

– Det brukar vara ungefär 50/50 och det jobbar vi på eftersom utbytet blir bättre om vi har en mix av människor. Det vi får höra från öppna förskolor är att där sätter sig ofta folk med sådana som man redan känner. Till oss kommer människor som är nyfikna på andra och så försöker vi skapa en gemenskap trots att alla inte kan svenska så bra.

Svenska med baby

Var? Mammaforum, Siriusgatan 52 i Bergsjön

När? Onsdagar 1 februari - 22 maj klockan 10.30-12.00.

Hur? Gratis och det krävs ingen föranmälan.

Vem? Hit är föräldralediga med barn 0-2 år välkomna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG