Framme! Här lastats de första stålbalkarna av. Foto: Byrd/Ola Dyrhill

Här kommer Hisingsbron – i bitar

Det efterlängtade spanska stålet - som ska koppla ihop älvstränderna - är här. Första båten, Symphony Spirit från Bilbao har anlänt i Göteborgs hamn där de första stålbalkarna ska lastas av i Frihamnen.

  • Publicerad 10:47, 9 okt 2019

– Nu när vi får stålet kan vi bygga ihop bron så att man ser hur den hänger ihop från ömse sidor, Hisingen till fastlandet. Det är stålet som bär upp farbanan och formar pylonerna och därför är stålet viktigt, sa Carl-Anton Holmgren, projektchef, Hisingsbron, trafikkontoret till Göteborg Direkt i en tidigare intervju.

Äntligen: Nu kan Hisingsbron färdigställas

Stålet produceras i Spanien och är flera månader försenat på grund av att arbetet har blivit mer omfattande än beräknat vilket har inneburit förändringar i stålkonstruktionen.

Trots förseningen är ambitionen att bron kommer att bli klar i tid och öppna för trafik i två omgångar som planerat år 2021.

– Under sen vår, innan sommaren öppnar vi först den stora bron som kallas Arpeggio för fotgängare, bilar, cyklister, bussar och lastbilar. Efter sommaren öppnar vi det som kallas kollektivtrafikbroarna. Då kan spårvagnar också köra på bron.

FILM: Se historiska gjutningen av Hisingsbron

Framme. Foto: Byrd/Ola Dyrhill

Foto: Tschudi Logistics Group

I Bilbaos hamn. Foto: Tschudi Logistics Group

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57