Här möts hbtqi-ungdomar i sydväst

Ungdomsgruppen Gaybies i sydväst, som riktar sig unga hbtqi-personer, växer hela tiden. – Här kan man träffa likasinnade och vara öppen med sina funderingar utan att någon dömer, säger samordnaren Amanda Boqvist.

  • Publicerad 11:50, 2 okt 2021

De äldre är lite mer förklarande medan många av de yngsta fortfarande är utforskande och försöker lista ut saker om sig själva. Det blir en bra dynamik i samtalen.

Gaybies, som utgår från Ungdomens hus 1200 kvadrat i Frölunda, riktar sig till unga som identifierar sig som hbtqi men även till de som har funderingar kring identitet och sexualitet.

Gruppen har funnits i olika omgångar och gick tidigare under namnet Normfritt, som blivit paraplyverksamheten där nu Gaybies ingår.

Nu är de omkring 15 medlemmar som träffas två gånger i månaden och för varje tillfälle tillkommer allt fler.

– Vi gör allt möjligt och hittar ofta på roliga saker tillsammans. Men vad vi än gör så brukar det mynna ut i samtal och diskussioner om för dem viktiga ämnen. Här är alla tankar välkomna, säger Amanda Boqvist, en av de ansvariga och anställd under Fritid socialsydväst.

Föräldrar initierar

Medlemmarna är mellan 12 och 17 år och trots åldersspannet blir det många givande samtal.

– De äldre är lite mer förklarande medan många av de yngsta fortfarande är utforskande och försöker lista ut saker om sig själva. Det blir en bra dynamik.

Enligt Amanda Boqvist har de flesta mycket stöd hemifrån, men hon vet också att det finns de som skulle vilja, men som inte känner samma stöttning.

– Ganska ofta är det föräldrar som initierat kontakten med gruppen till sina barn.

Hur ungdomar som identifierar sig som hbtqi mår tror hon beror mycket på situationen i skolan, något som hon menar kan variera mycket.

– Det är där som ungdomarna träffas och därför är det så viktigt att skolan har ett tillåtande klimat.

Ledare. Förskoleläraren Peter Nilsson, fritidsassistenten Amanda Boqvist och ungdomskonsulenten Sara Sivertsson, samordnar gruppen. Foto: Privat

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39