Demonstrationer mot LVU i Göteborg. Foto: Skärmdump Youtube

Här omhändertas flest barn i Göteborg

Varje år tvångsomhändertas hundratals barn i Göteborg. Nästan hälften av dem är bosatta i Nordost visar GöteborgDirekts kartläggning. ”Vi följer lagstiftningen om barnets rättigheter och är skyldiga att agera när barn far illa”, säger Ing-Marie Larsson på socialtjänst Nordost.

  • Publicerad 09:16, 15 feb 2022

Det är väldigt ovanligt att barn blir omhändertagna enligt LVU.

Demonstrationen på Mynttorget i Stockholm blev starten på en intensiv medierapportering under veckan som gått. I söndags samlades omkring 450 personer för en liknande manifestation på Gustav Adolfs torg i Göteborg.

Den omfattande kritiken riktas mot socialtjänsten och LVU-lagstiftningen. Demonstranterna hävdar att barn med utländsk bakgrund omhändertas på rättsosäkra grunder.

Samtidigt har flera medier rapporterat om en pågående kampanj mot svenska myndigheter där Sverige beskrivs om en ”fasciststat” som använder domstolen för att kidnappa barn.

– Det här är missvisande information. Därför är det viktigt för oss som socialtjänst i Göteborg att beskriva och förklara hur vår lagstiftning fungerar, säger Ing-Marie Larsson, avdelningschef i socialförvaltningen Nordost.

Varnar för extremistkampanj mot socialtjänsten

Lagen skyddar barnen

Ing-Marie Larsson menar att LVU – Lagen om särskilda bestämmelser av vård av unga – kan upplevas som särskilt svår att begripa sig på. Men att dess enda syfte är att skydda barn och unga som far illa.

– Det är väldigt ovanligt att barn blir omhändertagna enligt LVU. När det händer har socialtjänsten bedömt att det inte går att skydda barnet på frivillig väg, säger Ing-Marie Larsson.

Utsatt område

GöteborgDirekt har begärt ut registerutdrag med alla LVU-domar i Göteborg, där Förvaltningsdomstolen dömt till vårdnadshavarnas nackdel under 2021. Totalt hittade vi 215 domar där socialnämnden har varit initiativtagare.

Av alla barn som omhändertogs förra året har nästan hälften en adress i Nordost och stadsdelarna Angered, Kortedala, Bergsjön och Gamlestan.

Ing-Marie Larsson är inte ett dugg överraskad.

– Förklaringen är ganska enkel. Vi verkar bland de mest utsatta i Göteborg, säger hon.  

Antal LVU-domar i Göteborg:

Under 2021 avgjordes 215 ärenden i Förvaltningsdomstolen till socialnämndens fördel och barnen tvångsomhändertogs, enligt LVU – Lagen om vård av unga.

91 av domarna gällde barn bosatta i Nordost.

67 av domarna gällde barn på Hisingen.

34 av domarna gällde barn i Centrum.

23 av domarna gällde barn i Sydväst.

I samtliga fall har Socialnämnderna tagit initiativ till omhändertagandet.

De barn och unga som är boende på Sis, Statens institutionsstyrelse är undantagna ur statistiken. De barnen är redan omhändertagna enligt LVU och där står ungdomshemmet som motpart.

Visa merVisa mindre

Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU

Lagen ger det svenska samhället genom socialtjänsten möjlighet att skydda barn och unga som är under 21 år.

Ett beslut om omhändertagande enligt LVU måste baseras på att det finns en påtaglig risk för att barnets hälsa eller utveckling skadas. Det kan handla om missförhållanden i hemmiljön eller barnets eget beteende. Ett krav är också att det kan antas, eller att socialtjänsten vet, att föräldrarna och barnet inte samtycker till vården.

Det är Förvaltningsdomstolen som avgör om ett barn ska omhändertas i enlighet med LVU.

Socialtjänsten har dock rätt att besluta om ett "omedelbart omhändertagande" om situationen är akut. Domstolen avgör sedan om socialnämndens beslut ska gälla.

Källa: Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20