Viljaskolan. Den nya friskolan i Angered öppnar inför höstterminen 2021. Foto: Mostphotos (genrebild)

Här öppnar Angereds enda icke-religiösa friskola

I dagsläget finns det 19 kommunala och två fristående grundskolor i Angered. Men lagom till höstterminen 2021 öppnar en tredje friskola, Viljaskolan.

  • Publicerad 05:30, 14 jan 2021

Vi vill fokusera på barns tidiga språkinlärning, lust till lärande.

Patrick Gladh, rektor och delägare på den nya privata Viljaskolan. Foto: Magnus Lejhall

För knappt ett år sedan rapporterade Göteborg Direkt om planerna på en ny friskola i centrala Angered. Nu meddelar skolans ledning att Skolinspektionen har gett klartecken och att det står klart att Viljaskolan slår upp portarna i augusti 2021.

Tidigare S-politiker startar friskola i Göteborg

Skolans delägare och rektor, Patrick Gladh har arbetat inom skolvärlden i många år och har även bakgrund som lokalpolitiker för Socialdemokraterna.

– Jag har jobbat med skola i Angered i tio år och har funderat mycket på varför så många elever här går ut grundskolan med ofullständiga betyg, säger han.

Hur ska just Viljaskolan vända trenden?

– Vi vill fokusera på barns tidiga språkinlärning, lust till lärande och samtidigt kroka arm med hemmet genom att stötta och hjälpa föräldrar i hur man möjliggör för sina barn att klara av skolan. Vi kommer också ge lärarna möjligheter att fokusera på kärnuppdraget, nämligen elevernas utbildning, säger Patrick Gladh i en tidigare intervju.

Enda icke-religiösa friskolan i Angered

Viljaskolan kommer inledningsvis att ta emot elever från förskoleklass upp till årskurs 6 och blir den enda fristående grundskolan i Angered som är konfessionsfri, alltså icke-religiös.

Under hösten 2021 planeras även att starta förskoleverksamhet.

Tanken i nuläget är att skolan ska upprättas i ABF:s tidigare lokaler på Spadegatan i centrala Angered.  

Lokalerna uppges vara anpassade för skola men kommer enligt ansvariga att fräschas upp och en ny skolgård kommer att iordningställas.