Modernt. Therese Nilsson är femte generationen jordbrukare på denna gården där ekobyn planeras. "Jag brinner för det lokala och vill att Säve utvecklas på ett bra och modernt sätt" Foto: Tengboms idéskiss/Privat

Här planeras en modern ekoby i Göteborg

En ekologisk by med bostäder till rimligt pris och närhet till både stad och hav. För den moderna människan. Det är visionen för Gunnebyhus, ett pilotprojekt som planeras i Säve.

  • Publicerad 08:44, 13 maj 2019

Pilotprojektet Gunnebyhus, är en hållbar by som är tänkt att anläggas i Säve. Det är Föreningen för ekologiska boenden som under två år tagit fram konceptet.

– Vi började fundera på hur vi själva skulle vilja bo och hur man kan göra det på ett modernt sätt. De flesta gårdar är mer åt Mandelmanshållet men vi tror inte riktigt på det, utan vill att det ska vara nära en stad men ändå på landet, säger Therese Nilsson en av initiativtagarna till Gunnebyhus och som äger jordbruksfastigheten på den aktuella marken där hon driver en hästverksamhet.

Modernt och hållbart

Koncept innebär att bygga så hållbart som möjligt. Husen ska byggas som energisnåla trähus av i största möjliga mån återvunnet och närproducerat material och ha solceller.

Men det handlar också om tillgång till odlingsytor, bilpool och stort fokus på cirkulär ekonomi där man lånar och delar istället för att äga.

Byplanerna innefattar omkring 100 lägenheter i varierande storlek och boende form; 70 procent bostadsrätter, 25 procent hyresrätter och 5 procent bygemenskap.

– Vi tänker oss ett litet samhälle i samhället. Det ska inte bli en gräddhylla, vi har en tajt budget. Tanken är att många olika samhällsgrupper ska representeras i byn.

Säve får landets största solcellspark

Hoppas antas i översiktsplan

Den 1,7 hektar stora ytan mellan Ristvägen och Brunnstorpsvägen nära Kornhalls färja, klassas i dag som jordbruksmark och ligger utanför detaljplanerat område. Det första målet är därför att kommunen ska anta projektet i den nya översiktsplanen som ska spikas i år.

– Området ligger väldigt bra till och alla parametrarna stämmer. Men det är kommunens reservmark och ironiskt nog menar de att det är värdefull jordbruksmark men det är lermark och bostadshus runt om, säger Therese Nilsson.

Jordbruksverket stödjer GunnebyHus genom EU-medel och projektet samverkar med arkitekter och andra aktörer inom hållbar byggutveckling.

Hur ser projekts tidsplan ut?

– Vi tycker att en realistisk plan är att komma igång inom fem år, vi själva är väldigt redo. Men vi måste in i översiktsplanen först.

Solsatsningen: Kärrabor ställer om till miljövänlig el

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57