ROLIGAST. Stort fokus på att utemiljön vid den planerade Torslandaskolan F-6, blir kul och utvecklande för eleverna. Foto: Link Arkitektur

Här planeras Göteborgs roligaste skolgård

Den nya Torslandaskolan F-6 ska få Göteborgs roligaste skolgård - när det regnar. Det är ambitionen när arkitekter och kommunen planerar skolans utemiljö.

  • Publicerad 16:40, 22 mar 2019

– Målsättningen är att skolgården ska bli världens roligaste när det regnar, säger lokalförvaltningens projektledare Karl-Johan Canestedt i ett pressmeddelande.

Idéen bakom handlar om att ta vara på regn- och dagvatten på skolgården. Regn som faller på skolans tak är tänkt att ledas i en vatteninstallation vidare på skolgården och skapa förutsättningar till lek innan det filtreras vidare i våtmarken.

– Vår främsta prioritering är att skolgården ska vara säker och följa riktlinjer - men inbjuda till både lek och lärande. Förutom att vara till för rekreation under rasterna, kan lärarna ha biologilektioner i våtmarken, eller fysiklektioner där man experimenterar med vatten eller testar dess kemiska sammansättning, säger Karl-Johan Canestedt.

Förutom vattenlek kommer den nya skolgården också erbjuda fysiska utmaningar för eleverna. Det blir repklättring, balansredskap, hoppstenar, slussar där eleverna kan reglera vattenflödet, Barnens skog, lekredskap och sandlåda för de minsta.

Resultat av tävling

Planerna för skolgården är resultatet av en arkitekttävling som lokalförvaltningen i Göteborgs Stad höll i och där Link Arkitektur utsågs till vinnare. Tanken bakom utemiljön handlar till stor del om att uppmuntra och bidra till ett hållbart tänkt.

– Nu när Greta Thunberg-generationen höjer sin röst och ökar kraven på oss – vad kan vi kan mer göra för att förbereda dem för en natur i förändring? Kan vi ge dem bättre verktyg och kunskap att arbeta med naturen och inte mot den?, säger Anna Espling Rolf, på Link arkitektur och fortsätter:

– Den långsiktiga vinsten är egentligen den nudging-effekt som skolgården har på barnen. Förståelsen för naturens processer. På så sätt blir skolgården ett stöd till kreativa planetskötare för framtiden, menar Anna Espling Rolf.

Nya Torslandaskolan planeras stå klar under hösten år 2023.

LÄS ÄVEN: Nu är det klart – här hamnar Torslanda fritidsgård

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG