Här prisas elevernas pik till fartdårarna

Två av fem vinnande skolor i trafiksäkerhetstävlingen #10sekunder är från Göteborg. Med tiosekundersfilmklipp har de illustrerat hur mycket man hinner göra på tio sekunder. Se bidragen här!

  • Publicerad 09:54, 8 okt 2019

Den västsvenska tävlingen #10sekunder arrangeras av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, och syftar till att öka medvetenheten om trafiksäkerhet.

Under årets upplaga av tävlingen fick skolor runt om i Västsverige uppdraget att visa med ett filmklipp vad man hinner göra på 10 sekunder. Alltså sekunderna som bilister tjänar på att köra för fort utanför skolor.

14 skolor i Västsverige valde att anta utmaningen, 21 klasser deltog och totalt skickades 135 bidrag in.

– Bidragen i år har varit väldigt välgjorda och kreativa, så det har inte varit lätt. Vi ser att bidragen är genomarbetade och vår förhoppning är att tävlingen startar diskussioner i klassen om trafiksäkerhet och att den når ända fram till middagsbordet hemma med familjen på kvällen. Eleverna är de bästa ambassadörerna eftersom de med sina nyfunna kunskaper kan få de vuxna att tänka till, säger Anna Swedestam.

Enligt NTF sparar de som kör 50 kilometer i timmen på en 30-väg endas tio sekunder per 200 meter.

Polisens hårdsatsning mot stressade föräldrar

Brainfreeze. Albin, Elton, Livia och Freja är skaparna bakom filmen. Foto: Gabriel Tjulander

Göteborgsvinnare

Exakt hur mycket fortkörandet i slut ändan gynnar bilisterna det hoppas eleverna kunna visa i sina filmade bidrag.

Nu har fem vinnare korats och bland dem hittar vi Nordhemsskolan i med sitt bidrag ”Brainfreeze” och Ängåsskolan med ”Påklädning på 10 sekunder”.

– När vi mäter hastigheterna utanför västsvenska skolor så får vi alltid snarlika resultat: ungefär hälften av bilarna kör för fort. #10sekunder är ett sätt att få eleverna och de som faktiskt kör utanför skolorna att uppmärksamma problemet. Det är en väldigt uppskattad tävling och våra mätningar visar att vi inte kan prata nog om trafiksäkerhet, inte minst kring skolorna då det inte ingår i skolplanen, säger Anna Swedestam.

Hur kom ni på det här idén?

– Först hade vi inte någon riktig idé men så tänkte vi att vi går till affären och ser om vi hittar något där vi kan få inspiration av och så kom vi på idén med glassen, säger Freja en av skaparna till filmen Brainfreeze.

Priset till Nordhemsskolans elever i 6A blev en heldag på Universeum.

Om fortkörning

De flesta människor överlever om de blir påkörda av en bil som kör 30 kilometer i timmen.

Risken att dö vid påkörning ökar markant vid hastigheter över 40 kilometer i timmen.

När man kör 50 kilometer i timmen istället för 30 sparar man max 10 sekunder per 200 meter.

Om alla höll hastighetsbegränsningarna skulle det spara 100 liv varje år.

De flesta som dör eller skadas allvarligt i trafiken är oskyddade trafikanter.

Källa: NTF Väst.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG