Här rekryterar våldsbejakande extremister i Göteborg

Våldsbejakande extremister, till exempel IS och NMR, sprider material och gör rekryteringsförsök i miljöer där unga befinner sig i Göteborg, både på nätet och i skolor. Det visar en lägesrapport som Göteborgs stad har tagit fram kring hur radikaliseringen tar sig uttryck i stan.

  • Publicerad 16:26, 12 feb 2018

I rapporten, som tagits fram av social resursförvaltning och främst beskriver 2017, ingår bland annat en enkät där 533 personer svarat på frågor om våldsbejakande extremism i Göteborg. Frågorna har riktats till civilsamhället och offentligt anställda, som lärare, rektorer, fritidspersonal, polis och sjukvårdsanställda.

Där har mer än hälften svarat att de helt eller delvis upplever våldsbejakande extremism som ett stort problem.

– Vi vill inte slå på den alarmerande trumman men inte heller förminska det som faktiskt finns i vår stad. Lägesbilden förändras för varje år och det man kan se är att de som svarat möter det här på ett annat sätt i dag, säger Haisam A-Rahman, en av stadens samordnare mot våldsbejakande extremism.

De flesta som svarat i enkäten har kommit i kontakt med högerextremism eller islamism, men även med vänsterextrema. Det kan vara genom exempelvis propaganda, klotter eller hot.

Under 2017 har det blivit tydligt att nazistiska NMR synts mer i det offentliga utrymmet i Göteborg, säger han.

LÄS MER: Här ska nazisterna demonstrera i Göteborg

– För dem är aktivismen en kärnpunkt i verksamheten och de vänder sig till stadsdelar som man inte identifierar som särskilt utsatta, utan vita områden när de ska rekrytera. Aktivister i NMR är ofta födda på 80- och 90-talet och vänder sig främst till unga i skolmiljö, säger Haisam A-Rahman.

Det sistnämnda kan man enligt rapporten även se när det gäller personer i Göteborg som öppet stödjer IS. Exempel på platser där de spridit sitt material är förutom skolor även bibliotek, lokala torg och idrottshallar.

Enligt honom kan man nu se en ny taktik hos IS. I stället för att värva unga som ska resa ner till Syrien, uppmanas de att stanna kvar i sina städer. I propagandan som når unga i Göteborg handlar om att använda våld och genomföra terrordåd mot dem man ser som fiender.

– Utifrån den lägesbilden vi har så har resandeproblematiken upphört. Det handlar snarare om att stanna kvar och propagera för sin ideologi, säger Haisam A-Rahman.

Under 2015-2017 har det kommit in samtal till Göteborgs stads samordningsfunktion om totalt 106 individer, berättar han.

Orossamtal rörande personer som anses vara i riskzonen att radikaliseras.

– En skillnad vi kan se är att för några år sen kom orossamtalen framför allt från anhöriga, men i dag är det skolan och socialtjänstens värld som larmar. Det handlar förmodligen om att man har bättre kunskap i dag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG