Linje 56. De självkörande bussarna är avgiftsfria att åka med. Foto: Carina Gran

Här rullar självkörande bussar på Hisingen

Nu rullar två självkörande minibussar i kollektivtrafiken på Hisingen. Bussarna kör på vardagar och är avgiftsfria. ”Nya linje 56 gör att våra resenärer i området kommer närmare till sina arbetsplatser och bostäder”, säger Västtrafiks vd.

  • Publicerad 15:15, 18 jan 2021

Utvecklingen av självkörande kollektivtrafik kan vara en viktig nyckel för att skapa både hållbara stadsdelar och en levande landsbygd.

Lars Backström, vd på Västtrafik. Foto: Eddie Löthman

På nya linje 56  trafikerar nu två självkörande bussar sträckan mellan parkeringen vid Hugo Hammars Kaj och knutpunkten, Regnbågsgatan på Lindholmen.  

På vardagar mellan klockan 8 och 17 kan resenärer åka med de självkörande fordonen, som del av en tredje testperiod som pågår fram till maj.

Nytt i den tredje fasen är att det går att se avgångarna i Västtrafiks app To Go och i appen Parkering Göteborg.

– De självkörande bussarna ger oss möjlighet att följa utvecklingen av innovationer och lära oss hur de kan komma till nytta för våra kunder. Den nya linje 56 gör att våra resenärer i området kommer närmare till sina arbetsplatser och bostäder, vilket gör vår trafik ännu mer attraktiv, säger Lars Backström, vd på Västtrafik i ett pressmedelande.

Förare ombord

Fordonet är utrustad med kameror som hela tiden tar in omgivningarna för att försäkra sig om att den befinner sig på den rutt den är programmerad att köra.

Bussen är självkörande på sin bestämda rutt, men kan inte navigera runt objekt som är i vägen utan hjälp. Därför finns en förare ombord för att manuellt styra fordonet tills vägen är fri igen.

Självkörande buss ska lösa p-problem på Lindholmen

"Nästa generations resor och transporter"

De självkörande bussarna är ett resultat från projektet S3, Shared Shuttle Services, som är en del av regeringens samverkansprogram Nästa generations resor och transporter.

– Utvecklingen av självkörande kollektivtrafik kan vara en viktig nyckel för att skapa både hållbara stadsdelar och en levande landsbygd. Faktiska försök som dessa är bidrar till både till kunskaps- och marknadsutvecklingen, säger Birger Löfgren, fokusområdesledare för tjänstefiering på RISE, som leder projektet.

Miljonsatsning på självkörande bussar på Hisingen

Mer om bussarna:

Det är två minibussar som trafikerar Hugo Hammars Kaj, Anders Carlssons gata till Regnbågsgatan tur och retur mellan klockan 07-18 på vardagar.

Bussmodellen heter Arma och byggd av det franska bolaget Navya.

11 sittande passagerare, inklusive säkerhetsförare. På grund av corona är dock antalet resenärer tillfälligt begränsat.

En minibuss väger 2 400 kg, är 4,75 m lång, 2,65 m hög och är 2,11 m bred

Maxhastighet är 20 km/h.

Bussarna är eldrivna och räckvidd är cirka 10 mil eller 8 timmars körning.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG