Självporträtt. Väggbonaden är en av hantverksgruppens första verk. Foto: Lina Isaksson

Hantverksgruppen. Flera av kvinnorna har varit med sedan Kvinnocenter startade 19 Foto: Lina Isaksson

Här sätter konsten prägeln på kulturhuset

Konsten kring kulturhuset i Bergsjön ska spegla platsen och invånarna. Det menar konstnären Jelena Rundqvist som tillsammans med lokalsamhället ska skapa tre olika verk. GöteborgDirekt har besökt Kvinnocenter som bidrar med sin unika textilkonst.

  • Publicerad 13:57, 2 okt 2020

Jag upplevde en stark kraft i Bergsjön. De verk vi gör ska spegla den kraften.

Jelena Rundqvist, konstnär som fått i uppdrag att skapa konsten för det nya kulturhuset i Bergsjön. Foto: Privat

Zdenka Kalisky visar stolt upp den ena väggbonaden efter den andra. På Kvinnocenter i Bergsjön handleder hon den ideella verksamhetens konsthantverksgrupp.

Här pryds väggarna av textila konstskatter sedan starten 2007.

I verken – oftast broderier – ryms såväl livsöden som tolkningar av närmiljön och typiska platser i Göteborg. De är skapade av kvinnor från alla världens hörn som hittat en trygg punkt i Kvinnocentret i Bergsjön.

Lokal prägel

Nu ska kvinnorna bli delaktiga i skapandet av ett större verk på det nya kulturhuset.

Det är konstnären Jelena Rundqvist som har fått uppdraget att skapa gestaltningen.

Men både invånare och lokala kulturutövare kommer vara med genom hela processen och utforma konstverken.

– Jag upplevde en stark kraft i Bergsjön både från de som arbetar professionellt där men även från privatpersoner som föräldrar som engagerar sig. De verk vi gör ska spegla den kraften, säger Jelena Rundqvist.

Hon kommer själv inte från området och har därför spenderat tid där för att lära känna platsen och Bergsjöborna.

– Det framkommer ofta att människor är besvikna över att konst inte är lokalt förankrad. Men jag vill att den kunskap och kompetens som finns i Bergsjön ska komma fram i de här verken. Min roll blir att förmedla det i en konstnärlig form.

Arbetar utifrån teman

På Kvinnocentrets övervåning pågår svenskaundervisning. Ena väggen pryds av en bonad som föreställer bilder från vardagen. En annan återger byggnader – allt från slott till kojor.

Det verket är skapat på tema ”Våra hem i hemlandet”, säger Zdenka Kalisky som berättar att hantverksgruppen ofta arbetar utifrån tema.

Tre olika verk

Jelena Rundqvist berättar att helheten kommer att bestå av tre olika verk.

– Då kan jag samarbeta med olika personer som kan representera olika grupper, åldrar, och intressen i olika material, säger hon.

Det är inte första gången som Kvinnocentrets konsthantverksgrupp ställer ut.

Deras verk har både prisats och visats på såväl Blå Stället och flera biblioteket som på Sjöfartsmuseet och konsthallar i Nässjö, Stenungssund och Kungsbacka.

– Snart ska vi ha en utställning i Trädgårdsföreningen, säger Zdenka Kalisky.

Läs mer om Jelena Rundqvist, Kvinnocenter och Kulturhuset

Jelena Rundqvist: Konstnär från Stockholm som har bott och vekat i olika delar av landet. Hon har bland annat varit en av tre chefer för Tensta konsthall i Tensta.

Kvinnocenter (KC): Grundades 1998 och är en ideell förening för kvinnor oavsett ålder, nationalitet, religiös eller politisk tillhörighet. KC är en internationell träffpunkt i Bergsjön, Göteborg, för kvinnor med olika bakgrund. Konsthantverkgruppen startade 2007.

Kulturhuset: Konstverken kommer att vara klara under 2022 eller 2023, beroende på om placeringen blir inomhus eller utomhus. Konstgestaltningen finansieras genom enprocentregeln. Den innebär att byggande bolag och förvaltningar inom Göteborgs Stad avsätter minst en procent av byggkostnaden till konst i alla ny-, om- och tillbyggnadsprojekt. 

Beställare av konstgestaltningen för Kulturhuset Bergsjön är Higab AB.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21