Nattvandring. Foto: Gabriel Tjulander

Nattvandring. Kommunpolis Linda Bergvall från lokalpolisområde syd var med på mötet. Foto: Gabriel Tjulander

Här ska föräldrar göra kvällarna tryggare

Mopeder, hemmafester, alkohol och droger är i dag vanliga ingredienser i en fredagskväll för många ungdomar. Näset i Västra Göteborg är inget undantag, nu kraftsamlar föräldrar i området och börjar nattvandra.

  • Publicerad 06:01, 9 feb 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

I förra veckan hölls Näset/ Åkereds första nattvandrarmöte. I Näsets SK:s lokaler hade föräldrar, representanter från näringsliv, föreningar, stadsdelen och polis samlats för att stötta initiativet.

Området har länge haft en stark och aktiv grannsamverkan och utifrån den har nu även en plattform för nattvandring startats.

– Det finns en Facebook-sida för grannsamverkan på Näset med över 2 300 medlemmar och där har det här vuxit fram. Det går inte att bara sitta och trycka på en gilla-knapp eller skriva kommentarer utan man måste göra något också. Så när vi ställde frågan vilka som ville vara med och nattvandra blev det en väldigt stor uppslutning, säger Christer Abrahamsson, en av de som jobbat för att få till nattvandring på Näset.

Föräldrafritt – då kom 200 ungdomar till festen

Initiativet har fått uppbackning från flera håll, bland annat låter Rörviks båtförening dem förvara jackor och dylikt i deras lokaler och den lokala livsmedelsbutiken ställer upp med fika till alla nattvandrare som kommer förbi.

På mötet i torsdags var även Tynnereds nattvandrare närvarande för att dela med sig av sina erfarenheter från ett långt engagemang i sitt område. För även om det finns klyftor mellan de båda orterna menar kommunpolisen Linda Bergvall att nattvandring är lika viktigt på Näset och Åkered som i Tynnered.

Under 15 år har Ann har sett Göteborg i mörker

– Oavsett var man bor är det lika viktigt att vuxna är ute på kvällar och helger. Det många här upplever som ett problem är bland annat störande mopedåkning men narkotikan finns ju också här och festande med alkohol, säger Linda Bergvall och fortsätter:

– Många är väldigt uppbundna på helgerna. Det är middagar och det är tv:n – vi låter barnen till stor del vara ute helt fritt utan någon egentlig kontroll och där är det inte vi poliser eller fältarna som är viktiga utan det är föräldrarna.

Christer Abrahamsson ser nattvandrandet på Näset som ett förebyggande arbete för att bibehålla den trygga miljön.

– Tittar man på när människor engagerar sig så är det ofta när det varit, exempelvis, mycket inbrott, stölder och skadegörelse. Därför känns det extra bra att vi i på Näset, som är ett tryggt område, vill arbeta med det här – inte för att släcka bränder utan mer förebyggande, säger Christer Abrahamsson.

Drabbade Birgitta: Nu måste vi börja nattvandra igen

Det som återstår nu är att få engagemanget att hålla i sig, för enligt Linda Bergvall är det ett av problemen för många som startar upp nattvandring.

– Vi har alla förutsättningar för det. Med stödet från båtföreningen och Ica-handlaren gäller det bara att vi håller den här grytan kokande genom att engagera och inspirera, för människor vill göra väldigt mycket, säger Christer Abrahamsson.

Grannar som gör skillnad

Nattvandring. Pernilla Junedahl, Emma Sagrell och Christer Abrahamsson har tillsammans jobbat för att få starta upp nattvandring på Näset. Foto: Gabriel Tjulander

Vi är GBG