Cykelmiljoner. Kommunen får stöd för att utveckla pendelstråken för cyklister som här i Kungsladugård. Foto: Göteborgs stad

Här ska Göteborgs stad rusta upp cykelstråken

Göteborgs stad får 32 miljoner kronor av Trafikverket för att utveckla pendelstråken för cyklister. Det handlar om sex olika sträckor runt om i staden som ska förbättras.

  • Publicerad 13:26, 8 mar 2021

De åtgärder som vi nu får statligt stöd för att genomföra är viktiga etapper för att få sammanhängande stråk för cyklister.

Göteborg har omkring 813 kilometer cykelväg och cykelvägnätet byggs kontinuerligt ut. Nu får kommunen 32 miljoner kronor, mest stöd i hela landet, av Trafikverket för att utveckla stadens cykelstråk ytterligare.

– Pendlingscykelnätet blir allt viktigare för att Göteborg ska upplevas som en cykelvänlig stad, inte minst eftersom elcyklingen har ökat. Därför prioriterar vi att utveckla pendlingscykelstråken och åtgärda saknade länkar, säger Kristina Lindfors i ett pressmeddelande.

Det handlar om att staden har sökt stöd för sex olika åtgärder för att främja cyklandet på olika platser runt om i Göteborg.

– De åtgärder som vi nu får statligt stöd för att genomföra är viktiga etapper för att få sammanhängande stråk för cyklister.

Kräver motprestation

Åtgärderna, handlar främst om att bygga ut nuvarande pendlingscykelstråk och ska genomföras under året eller nästa, 2022.

Stödet innebär dessutom att för varje åtgärd ska staden genomföra en motprestation, vilket exempelvis kan handla om minskad bredd på bilkörfält där cykelvägnätet byggs ut.

Här är åtgärderna som Göteborgs Stad får bidrag för:


1. Aröds industriväg (lokalt cykelnät) 
2. Gamlestadsvägen, Lars Kaggsgatan – Agnesbergsvägen (pendlingscykelbana)
3. Kungsladugårdsgatan, Högsbogatan- Ståthållaregatan (pendlingscykelbana)
4. Torpavallsgatan Kaggeledsgatan-Billerudsgatan (pendlingscykelbana)
5. Förstamajgatan, Tideräkningsgatan-Adventsvägen (Cykelbana - övergripande cykelvägnät inkl. gångbana)
6. Mölndalsvägen (pendelcykelstråk).

Totala konstnaden för åtgärdena är 64 miljoner kronor. Göteborgs Stad får 32 miljoner kronor i stöd och är den kommun i landet som får störst andel av det totala beviljade stödet på 205 miljoner kronor i de tillfälliga förstärkningen av stadsmiljöavtalen.

Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00