Här ska nazisterna demonstrera i Göteborg

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kommer att demonstrera i Göteborg under bokmässehelgen. Nu meddelar polisen att man gett tillstånd. Samtidigt väntas tusentals motdemonstranter samlas för att protestera.

  • Publicerad 11:17, 7 sep 2017

Tillståndet gäller 30 september. Samlingsplatsen för nazisterna blir på Skånegatan (och inte Götaplatsen som de själva önskat), nära Svenska mässan där bokmässan samtidigt kommer att pågå.

NMR har sedan tillstånd att gå via Sten Sturegatan, Parkgatan och Slussgatan mot Gustav Adolfs torg, där demonstrationen måste avslutas senast klockan 16.

Polisen har enligt ett pressmeddelande även tagit emot en ansökan från SSU om en manifestation mot nazism samma datum, och förbereder för en stor insats.

– Det här är en kommendering som sköts av polisområdet, hela regionen kommer att engageras och flera lokalpolisområden hjälper till, säger Anders Börjesson, citypolischef i Göteborg.

Motdemonstrationerna kan komma att samla tusentals. Facebook-evenemanget "Inga nazister i Göteborg", som arrangeras av Göteborgs antifascistiska front, har redan över 7 000 intresserade och 3 600 har anmält att man vill delta.

Samtidigt pågår bokmässan med tusentals besökare.

– Om man besöker Göteborg den helgen kan man nog förvänta sig att det är mycket folk och att det kan vara svårt att ta sig fram med bil och kollektivtrafik. Men vi är vana i city att hantera stora folkmassor och evenemang och bedöma risker, så det är inget jag tänker särskilt kring, säger Anders Börjesson.

Vad förväntar ni er från polisens sida när det gäller demonstrationen?

– Det är svårt att svara på. Vi förbereder oss ju på alla möjliga olika scenarion, men vi hoppas att det ska gå lugnt och städat till och att vi ska kunna trygga demonstrationsrätten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG