80-talist. År 1988 öppnades Kahls nya kafferosteri i Högsbo och det finns inga planer på att flytta någon annanstans. Foto: Gabriel Tjulander (arkiv)

Här ska nytt kafferosteri främja grannsämjan

Tjock rök och en stark doft av rostade kaffebönor är knappast drömmen i ett nybyggt bostadskvarter. Därför planerar nu Kahls i Högsbo för ett mångmiljonprojekt med att byta ut hela rosteriet.

  • Publicerad 05:30, 15 sep 2022

Det nya området ställer krav på åtgärder för att minimera lukten.

Den senaste tiden har närboende och arbetsplatser i Högsbo industriområde mötts av tjock rök och en distinkt doft av brända kaffebönor.

Det är inte första gången som Kahls kafferosteri får problem med fläktarna som ska blåsa in röken. Däremot kan det vara den sista.

Nästa år ska nämligen kaffejätten ha fått på plats ett helt nytt rosteri, garanterat rök- och luktfritt.

– Vi är väldigt medvetna om problemet och har nu åtgärdat det mest akuta, så nu ska det vara en betydligt lägre doft i området igen. Fram till nästa sommar pågår även ett långsiktigt mångmiljonprojekt med att byta ut hela rostningsutrustningen för att minimera doften, säger Peter Goodman, produktutvecklare och inköpschef på Kahls kaffe.

Ställer krav

Målet med projektet är samtidigt att sänka energiförbrukningen och därmed få en minskad miljöpåverkan.

Själva brännaren, som värmer kaffet, ska även bränna upp röken som går ut genom skorstenen. Just nu har vi en maskin som rostar kaffet och en annan som rensar röken, men i framtiden kommer det att vara integrerat i samma brännare.

Inte långt från kafferosteriet i Högsbo industriområde planeras det för 1900 nya bostäder, skola, förskola, parker och verksamheter i den nya stadsdelen Södra Änggården.

– Det nya området ställer krav på åtgärder för att minimera lukten och de förändringar vi kommer att göra innebär att vi aldrig kommer att ha de här problemen igen, säger Peter Goodman.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00