Ansiktsmasker. Johan Andersson packade bilen full och körde till Sahlgrenska. Foto: Privat

Här skänker Ikea 50 000 andningsmasker till Sahlgrenska

I tretton år har Ikea i Kållered ruvat på ett stort lager av ansiktsmasker. I helgen packades en skåpbil full – destination: Sahlgrenska.

  • Publicerad 16:57, 16 mar 2020

Foto: Privat

Andningsskydd har blivit hårdvaluta i coronatider. På Sahlgrenska brottas sjukvården med ett sinande lager.

På ett annat lager, en knapp mil bort, upptäckte Ikea-personalen kartonger som blivit stående i tretton år. När fågelinfluensan härjade som värst valde Ikea att köpa in 50 000 ansiktsmasker som aldrig kom till användning, förrän nu. Något GT tidigare rapporterat om.

Göteborgarna går samman i coronans spår

– Det var några kollegor som upptäckte dem i förra veckan. Då fattade vi i ledningsgruppen ett beslut om att vi givetvis ville skänka dem till någon som har större behov, säger Johan Andersson, logistikchef på Ikea Kållered.

I helgens tidning läste han om Sahlgrenskas brist.

– Jag lyfte på luren och ringde och frågade om de var intresserade.

Det var de.

Johan packade en skåpbil full och åkte till Sahlgrenska.

– Jag blev lotsad in i hallen där och fick lämna över grejerna.

Hur reagerade sjukvårdspersonalen?

– De var jätteglada givetvis. Det känns otroligt att de kan komma till användning. Jag tycker någonstans att det är härligt att vi kan dela med oss av något som någon annan har större behov av. Det känns viktigt!

Är det till och med en uppmaning till andra företag?

– Det är klart. Om man har något som någon annan har större behov av i sådana här tider så är det bra att visa på solidaritet.

Vad har ni mer på lagret inför krissituationer?

– Haha, nej det var nog detta, säger Johan Andersson.

Myterna om coronaviruset du inte ska tro på

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Coronan knäckte Nefertiti – tvingas i konkurs

Klassiska jazzklubben har dragit publik sedan 1978. I mer än 40 år har jazzklubben Neferititi lockat sin publik med artister långt utanför landets gränser. Men nu har den tvingats i konkurs. "Coronan knäckte klubben", säger verksamhetschef Tomas...måndag 6/4 10:38

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57