Här skapas stråk för ett grönare liv

Området kring bäcken som delar Hisingen har fräschats upp. Kvillestråket, längs Kvillebäcken, ska nu vara en trygg plats för alla göteborgare som vill ha mer grönska i sin vardag.

  • Publicerad 14:00, 14 maj 2018

Vi hoppas att det här blir en trygg plats för så många som möjligt.

Från urbant till lantligt är det bara 3,75 kilometer. Det är tydligt utmärkt på kartan vid Backaplan, fem hundra meter in på Kvillestråket. Stråket börjar i Frihamnen, där Kvillebäcken mynnar ut i Göta älv, och slutar i Hökälla, ett fågelrikt naturområde mellan Backa och Tuve.  

–  Vi hoppas att folk nu förstår att det finns väldigt fina miljöer väldigt nära, säger Petra Wernersson som är projektledare för Kvillestråket på park- och naturförvaltningen i Göteborg. Och med skyltningen hoppas vi att man ska känna sig tryggare, att det blir lite som en vandringsled.

Nu väntar Petra Wernersson otåligt på att den nygjutna betongdansbanan på Kvilleplatsen, på Backaplan, ska torka så pass att den kan målas i regnbågens färger. Sedan ska det sättas upp ljusslingor och ljudboxar, så att de som vill dansa ska kunna koppla in musik.

– Vi hade en workshop med unga tjejer, som är vår målgrupp när gäller dansbanan. Vi vill få dem att röra sig mer – och de älskade den, säger Petra Wernersson

Innan det fysiska arbetet med Kvillestråket påbörjades förra hösten intervjuades olika målgrupper för att så många som möjligt skulle få sina behov och önskemål tillgodosedda. Alldeles intill dansbanan ligger en parkour-park, inte långt därifrån står bänkar och bord under en pergola som snart ska få vindskydd och tak och i Aröd har ett utegym byggts upp.

Hela sträckan har fått belysning, sittbänkar och avståndsmarkörer har satts upp och här och var har planteringar anlagts. Alltihop har kostat ungefär sju miljoner kronor.

– Innan var det kanske mest systembolagskunder som hängde här men nu har vi försökt möta olika gruppers önskemål, säger Petra Wernersson. Nu ska Lundby stadsdelsförvaltning aktivera platsen så att den etablerar sig i folks hjärnor och så att göteborgarna känner sig trygga här.

Om ett par veckor, den 31 maj, är det invigning av Kvillestråket. Flera lokala dansföreningar, Kulturskolan och Göteborgsoperans danskompani kommer att uppträda.

Kvillestråket är en del av Göteborgs jubileumssatsning att skapa fler “blå och gröna stråk och oaser” i staden fram till 2021.

– Vi hoppas att det här får folk att röra sig mer i de gröna miljöerna i sin vardag; när de är på väg hem från jobbet eller springer av sig vardagsstressen. Vi hoppas att det här blir en trygg plats för så många som möjligt.

Kvillebäcken

8 km långt vattendrag

Sträcker sig från Göta älv till Nordre älv

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG