Här sker flest ungdomsrån i Göteborg

I hela landet har ungdomsrånen ökat enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå. Och statistiken visar tydligt vilka områden unga vanligtvis blir utsatta.

  • Publicerad 05:30, 21 dec 2021

Även om rån är en ganska liten del av den totala ungdomsbrottsligheten är det ett mycket allvarligt brott.

Varför rånar unga andra ungdomar? På vilka platser och vid vilka tider är det vanligast för unga att bli utsatta? Det och andra frågor om ungdomsrån har Brå utforskat i en ny rapport som publicerades förra veckan.

Under perioden 2015-2019 har antalet rån mot unga mer än fördubblats i Sverige enligt Brå:s rapport. De flesta rånen sker i storstäder och storstadsnära kommuner.

Förra året skedde dock ett trendbrott och antalet anmälningar minskade. Förklaringen anses vara covid-19-pandemin.

I Göteborg är det enligt rapporten främst i centrum som de flest ungdomsrån sker. Liseberg, Nordstan, Backaplan och området kring Ullevi är platser som är vanligt förekommande i statistiken.

Lindholmen och Kviberg sticker ut

Under 2019 seglade Lindholmen och Kviberg upp som områden där det skett särskilt många ungdomsrån. Förklaringen tros vara att Lindholmen är en växande stadsdel med många gymnasieskolor samt att Kviberg med sina många hallar och sportanläggningar är ett område där många unga vistas.

Även Arendal och Näset sticker ut under 2019, genom att det har skett flera rån där enligt rapporten.

– Även om rån är en ganska liten del av den totala ungdomsbrottsligheten är det ett mycket allvarligt brott. Att bli utsatt för rån är en traumatisk upplevelse som kan ta lång tid att bearbeta, säger Maria von Bredow, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Jakt på status

Det är efter skoltid mellan klockan 15-22 som de flesta rån sker och vanligast är att offret blir av med mobiltelefon, märkeskläder och trådlösa hörlurar. Enligt rapporten är motiven till ungdomsrånen vanligtvis ett behov av pengar, spänning eller ett sätt att få status inom den egna gruppen.

Om rapporten

Brå har kartlagt utvecklingen över tid av rån mot unga personer under 18 år samt den geografiska fördelningen avseende brottsplatser, misstänkta och brottsutsattas boendeområden. I rapporten beskrivs också vem som misstänks och vem som utsätts, karaktären på brotten samt ungdomars erfarenheter av personrån.

Underlag för studien är Brås kriminalstatistik, register- och geografiska data från Polismyndigheten och SCB, enkätundersökningar riktade till ungdomar, förundersökningar som rör ungdomsrån samt intervjuer med unga gärningspersoner, brottsutsatta samt föräldrar till brottsutsatta.

Källa: Brå

Visa merVisa mindre

Foto: Brottsförebyggande rådet

Vi är GBG