Här slår polisen till mot knarket

Polisen genomför en riktad narkotikainsats i södra Göteborg. Förebyggande insatser i skolan och ökad synlighet på gator och torg ska minska narkotikahanteringen i det offentliga rummet.

  • Publicerad 08:40, 25 jan 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Efter att polisen sökt igenom en telefon som tidigare tillhört en person gripen för narkotikaförsäljning dök det upp flera telefonnummer till ungdomar hemmahörande i Askim, Hovås och Billdal.

– Vi genomförde flera så kallade orossamtal, det vill säga vi åkte hem till de här ungdomarnas föräldrar, satte oss ned och pratade med dem. Vi har även besökt skolor där vi pratat med eleverna om narkotika, säger insatsledare Hans-Jörgen Ostler.

Narkotikafynd vid två olika förskolor – samma dygn

Det visade sig att flera av ungdomarna som dykt upp i den gripne mannens telefon testade positivt för flera olika typer av droger varav kokain var en av de tyngre.

Lugnare områden

Det här har lett till att polisen nu genomför en riktad narkotikainsats mot Askim, Billdal och Hovås för att minska narkotikahanteringen i det offentliga rummet.

Målet med insatserna är också att skapa tryggare områden, något som Ica-handlare Claes Ottosson i Nya Hovås upplever att polisen lyckats bra med.

– Jag har märkt en stor skillnad här i Nya Hovås sedan de började med insatsen. Innan kunde det vara ganska stökigt här på kvällar och helger men i dag är det inte alls på samma vis, säger Claes.

Stort vapenbeslag i Frölunda

Att jobba aktivt med samlade resurser på olika plan är en viktig utgångspunkt för att mer effektivt kunna motverka den öppna narkotikahandeln, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Polis, skola och socialtjänst

En rad polisiära resurser, skola och socialtjänst är en del av insatsen som kommer på gå till den 31 januari.

– Vi vill vara synliga och lagföra. De som hanterar narkotika ska känna att det inte är värt risken. Men det är också viktigt att prata med ungdomar och föräldrar om konsekvenserna. De orossamtal vi har genomfört har ofta landat bra. Vi har med oss en socialsekreterare, som kan vara en direktkontakt för familjer som är i behov av vidare stöd och hjälp, säger Hans-Jörgen Ostler.

Drogliberalt bland unga

I den senaste nationella drogvaneundersökningen från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, svarar under 2018 åtta procent av pojkarna och sex procent av flickorna i årskurs nio att de någon gång använt narkotika. En siffra som ökar till 17 respektive 14 procent i gymnasiets årskurs två. Undersökningen pekar också på att uppfattningen bland elever att det skulle innebära en stor risk att prova cannabis har minskat.

– Vi möter ibland en ganska drogliberal inställning bland ungdomar. Det är viktigt att vi också jobbar med attityder. Det handlar inte bara om hälsorisker. När vi är ute i skolorna pratar vi också om att det är ett större samhällsproblem. Den som köper narkotika på gatan bidrar till att ge näring till gängkriminalitet och annan brottslighet, säger Hans-Jörgen Ostler.

Femåring hittade knark utanför förskolan

Vi är GBG

    Vi är GBG