Trots att Göteborgs födelsedag inte blir som tänkt 2021 så utlovas fortfarande ett smygfirande av stadens 400-årsdag. Foto: Lucia Escarate

Här smygfirar de Göteborgsjubileet

Att Göteborgs jubileumsfest är framflyttad till 2023 är klubbat. Däremot ska staden ändå få fira 400 år på sin faktiska födelsedag år 2021. Bland annat utlovas mode, foto och “ikoniska Göteborgsgrejer” på Stadsmuseet.

  • Publicerad 10:28, 14 sep 2020

Trots att Göteborgs födelsedag inte blir som tänkt 2021 så utlovas fortfarande ett smygfirande av stadens 400-årsdag.

– Vi jobbar vidare för att erbjuda göteborgarna ett historiskt firande nästa år. Vi har flera stora utställningar som kommer att invigas som planerat, säger Carina Sjöholm, museichef för Göteborgs stadsmuseum, i ett pressmeddelande. 

“ikoniska Göteborgsgrejer”

I ett pressmeddelande lovar stadsmuseet att bjuda göteborgarna på mode, foto och “ikoniska Göteborgsgrejer”. De ikoniska föremålen kommer att finnas på en av de planerade utställningarna “Grejen med Göteborg”, som handlar om stadens 1900-talshistoria och vår egen nutid. 

Utöver Göteborgsgrejerna kommer man även att kunna se foto- och filmmaterial från 1850-talet till idag och ta del av en modeutställning. 

– Som stadens historiska museum är det viktigt för oss att uppmärksamma 400-årsjubileet nästa år. Och självklart kommer vi att medverka i det stora firandet 2023. Det ser vi också fram emot, säger Carina Sjöholm.

Det händer på Stadsmuseet 2021 i urval:

Inzoomat
I januari 2021 öppnar Stadsmuseet en utställning med unikt foto- och filmmaterial från 1850-talet fram till idag. Utställningen utgör en del av forskningsprojektetTidernas Göteborg: Inventering, forskning och tillgängliggörande av urbana foton, filmer och bilder. Samarbetsprojektet har bedrivits som ett nätverk bestående av Göteborgs stadsmuseum, Hasselbladstiftelsen, Göteborgs universitet, Kamerareportage, Riksarkivet Landsarkivet Göteborg, Göteborg & Co, Göteborgs-Posten och Bokförlaget Max Ström. 
16 jan 2021

Göteborg berättar 
Som en del av stadens 400-årsjubileum har Göteborgs stadsmuseum gjort hundra intervjuer med hundra göteborgare. De personliga berättelserna finns nu sparade i museets arkiv. Under våren 2021 tar dessa människor plats i centrala Göteborg i en planerad utomhusutställning.
Våren 2021

Grejen med Göteborg
Bingolotto, gröna kaniner, miljonprogram eller en halv special? I vår kommande basutställning om 1900-talets Göteborg får du frossa i våra mest älskade, uttjatade och ikoniska göteborgsgrejer och upptäcka sidor av staden som du inte trodde fanns.
4 juni 2021

Augusta Lundin. Sveriges första modehus
I november visar Stadsmuseet utställningen ”Augusta Lundin – Sveriges första modehus.” Ett samarbete med Thielska galleriet och Malmö museer.
November 2021

Källa: Göteborgs Stad

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57