Trots att Göteborgs födelsedag inte blir som tänkt 2021 så utlovas fortfarande ett smygfirande av stadens 400-årsdag. Foto: Lucia Escarate

Här smygfirar de Göteborgsjubileet

Att Göteborgs jubileumsfest är framflyttad till 2023 är klubbat. Däremot ska staden ändå få fira 400 år på sin faktiska födelsedag år 2021. Bland annat utlovas mode, foto och “ikoniska Göteborgsgrejer” på Stadsmuseet.

  • Publicerad 10:28, 14 sep 2020

Trots att Göteborgs födelsedag inte blir som tänkt 2021 så utlovas fortfarande ett smygfirande av stadens 400-årsdag.

– Vi jobbar vidare för att erbjuda göteborgarna ett historiskt firande nästa år. Vi har flera stora utställningar som kommer att invigas som planerat, säger Carina Sjöholm, museichef för Göteborgs stadsmuseum, i ett pressmeddelande. 

“ikoniska Göteborgsgrejer”

I ett pressmeddelande lovar stadsmuseet att bjuda göteborgarna på mode, foto och “ikoniska Göteborgsgrejer”. De ikoniska föremålen kommer att finnas på en av de planerade utställningarna “Grejen med Göteborg”, som handlar om stadens 1900-talshistoria och vår egen nutid. 

Utöver Göteborgsgrejerna kommer man även att kunna se foto- och filmmaterial från 1850-talet till idag och ta del av en modeutställning. 

– Som stadens historiska museum är det viktigt för oss att uppmärksamma 400-årsjubileet nästa år. Och självklart kommer vi att medverka i det stora firandet 2023. Det ser vi också fram emot, säger Carina Sjöholm.

Det händer på Stadsmuseet 2021 i urval:

Inzoomat
I januari 2021 öppnar Stadsmuseet en utställning med unikt foto- och filmmaterial från 1850-talet fram till idag. Utställningen utgör en del av forskningsprojektetTidernas Göteborg: Inventering, forskning och tillgängliggörande av urbana foton, filmer och bilder. Samarbetsprojektet har bedrivits som ett nätverk bestående av Göteborgs stadsmuseum, Hasselbladstiftelsen, Göteborgs universitet, Kamerareportage, Riksarkivet Landsarkivet Göteborg, Göteborg & Co, Göteborgs-Posten och Bokförlaget Max Ström. 
16 jan 2021

Göteborg berättar 
Som en del av stadens 400-årsjubileum har Göteborgs stadsmuseum gjort hundra intervjuer med hundra göteborgare. De personliga berättelserna finns nu sparade i museets arkiv. Under våren 2021 tar dessa människor plats i centrala Göteborg i en planerad utomhusutställning.
Våren 2021

Grejen med Göteborg
Bingolotto, gröna kaniner, miljonprogram eller en halv special? I vår kommande basutställning om 1900-talets Göteborg får du frossa i våra mest älskade, uttjatade och ikoniska göteborgsgrejer och upptäcka sidor av staden som du inte trodde fanns.
4 juni 2021

Augusta Lundin. Sveriges första modehus
I november visar Stadsmuseet utställningen ”Augusta Lundin – Sveriges första modehus.” Ett samarbete med Thielska galleriet och Malmö museer.
November 2021

Källa: Göteborgs Stad

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11