Här spelar kvinnorna huvudrollen

I det digitala uppslagsverket Wikipedia dominerar männen. Det vill ett hängivet gäng wikipedianer ändra på. - Jag skriver om kvinnliga actionhjältar, säger Lennart Guldbrandsson

  • Publicerad 18:00, 28 sep 2017

Runt det asymmetriska bordet i Göteborgs litteraturhus historiska lokaler sitter nybörjare och rutinerade wikipedianer. De hjälps åt att söka fakta, redigera och publicera. Tisdagseftermiddagarna är heliga. Det tycker i alla fall Lennart Guldbrandsson volontär och en av initiativtagarna till projektet Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia. Det är en av de första regelbundna skrivstugorna för Wikipedia i världen.

– Folk kommer till oss i Göteborg och tittar hur vi gör. Just nu håller jag på att skriva om kvinnliga actionhjältar. Det blir en mastodontartikel, säger han.

På svenskspråkiga Wikipedia finns det drygt 3,5 miljoner artiklar. Snedvridningen mellan andelen artiklar om kvinnor och män är stor. Wikipedia är fyllt av historisk fakta, vilket kan förklara att män har ansetts vara mer relevanta att skriva om. För att förstärka den kvinnliga kvoten har projektet som regel att män som kommer till skrivträffen ska skriva om kvinnor. Resterande deltagare får välja fritt.

– Vi strävar att det ska bli lite mer jämlikt. Fler än en kvinna på fem män i alla fall. Det är därför vi är här, säger Lennart Guldbrandsson.

Vill få fler kvinnor att bidra

Det är tio gånger fler män än kvinnor som skriver. Det är den andra aspekten projektet vill ändra på genom att välkomna nybörjare. Enligt Lennart Guldbrandsson kan en förklaring vara att män traditionellt sett har varit mer kalenderbitare. En annan att kvinnor kanske inte gillar att visa upp sig som experter i lika hög utsträckning som män eller inte trivs i miljön.

– Det försöker göra något åt genom att vi har det trevligt och visar att nybörjare är precis lika välkomna. Det är ett kulturskifte och kulturskiften tar alltid längre tid än vad man tror, säger Lennart Guldbrandsson.

Lisbeth Karlsson tittar upp från datorskärmen. Hon utgår ofta från böckerna hemma i bokhyllan för att få inspiration. Idag söker hon fakta och skriver om Jenny Diski som var en engelsk författare.

– Jag tänkte göra en längre fylligare beskrivning av hennes biografi och om vad hon producerat och inte bara en lista, säger hon.

Har gett effekt

Lennart Guldbrandsson upplever att projektet har haft effekt på området kvinnlig litteratur. Men han ser det som ett långsiktigt arbete.

– Vi har märkt en ökning sedan vi började för tre år sedan. Det är inte bara vår förtjänst men när vi började var det en på sex, säger Lennart Guldbrandsson.

Fika med okänd kvinna

Wikimedia Sverige stödjer projektet och bidrar med pengar till lokalhyran och fika. Fikastunden är uppskattad. Förutom att sträcka på benen äter de ostmackor och lär känna varandra. Earl Grey serveras i vita koppar med ett kvinnoansikte på. Kvinnan på koppen har blivit en symbol för projektet.

– Vi ville ha en bild på en kvinna som såg klok ut och valde en historik figur, säger Lennart Guldbrandsson.

Vem är hon?

– Vi vet inte. Det blir lite av ett mysterium och man kan samtidigt fundera själv på vem det kan vara. Hon blir en symbol för alla kvinnor eller alla kvinnor som vill skriva.

Skrivstugor i Göteborg

Skrivstuga:  En lokal förberedd för skrivande eller en skrivande sammankomst på en sådan plats.

Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia - Tisdagar i Göteborgs litteraturhus.

Konst på Wikipedia - Onsdagar i Göteborgs Konsthall.

Göteborg på Wikipedia - Varanan onsdag 

Bokmässan - Wikipedia kommer även finnas på Bokmässan för de som vill testa.

Visa merVisa mindre

Wikipedia

Vad: En  encyklopedi med öppet och fritt innehåll.

Hur: Utvecklas av frivilliga bidragsgivare från hela världen.

Vem: Alla kan skriva på Wikipedia.

Wikipedian: Person som använder eller redigerar Wikipedia.

Källa: Wikipedia.

Visa merVisa mindre