Take away. Bibliotekarien Mattias Reuterberg har packar ihop ett bokpåse som han ställer ut på Vårväderstorget så att beställaren kan hämta den. Foto: Malin Nordling

Här startar biblioteket take away

Kombinera din dagliga promenad med att hämta en kasse böcker. Det är tipset från Biskopsgårdens bibliotek som i coronatider startar ett nytt koncept – take away.

  • Publicerad 11:10, 24 apr 2020

Bibliotekarien Mattias Reuterberg har packar ihop ett bokpaket med arabiska bilderböcker. Foto: Malin Nordling

Många drar sig för att besöka biblioteken för att minska spridningen av coronaviruset. Men behovet av att läsa böcker kvarstår, inte minst när rådet är att ta fysiskt avstånd från vänner och äldre släktingar.

Därför startar Biskopsgårdens bibliotek en ny tjänst – take away – som ska underlätta för lässugna i området. Ett koncept som är på gång på flera bibliotek i Göteborg.

– Vi vill att folk ska slippa komma in på biblioteket. Så nu kan boende i närheten kombinera sin dagliga promenad med att hämta upp en kasse böcker som vi kommer ner med till torget på en bokvagn när man ringer till biblioteket, säger Malin Norling, bibliotekarie på Biskopsgårdens bibliotek.

Här är Hisingens minsta bibbla

Fyll i dina litterära önskemål

För att få en take away-bokpåse fyller låntagaren först i ett formulär på webben med önskemål om genre, författare och språk. Har man inte tillgång till internet går det lika bra att ringa direkt till biblioteket.

– Läsaren vill kanske ha några historiska romaner eller deckare. Sedan plockar vi ihop böcker som vi tror passar. Vill man ha en specifik bok går det fortfarande bra att reservera så kan vi komma ut med boken.

Samtidigt har biblioteket också utökat verksamheten Boken kommer som innebär att böcker eller annan media skickas hem till personer i Biskopsgården eller Länsmansgården som inte själva kan ta sig till biblioteket.

Är det fler initiativ på gång till följd av coronakrisen?

– Vi har börjat tittat på digitala lösningar för vår programverksamhet som bokprat, boktips och kanske bokcirklar. Förhoppningen är att det kommer i gång lite senare under våren, säger Mattias Reuterberg som också är bibliotekarie på Biskopsgårdens bibliotek.

Sex bibliotek stänger: "Smärtar verkligen"

Så här beställer du take away:

Bibblans take away finns för både barn och vuxna.

Fylla i dina litterära önskemål här: Bibblans take away

Eller ring till Biskopsgårdens bibliotek: 031- 366 61 00

Vi är GBG