Här tar hunden taxi till dagis

Hunddagis har blivit allt vanligare i Göteborg och Sverige. I takt med att allt fler skaffar hund och att hundägarna får allt mindre tid lanserar nu Hundakademin hundtaxi.

  • Publicerad 06:30, 7 sep 2019

Hunden har i alla tider kallats människans bästa vän men aldrig har nog hunden varit så mänsklig som i dag. Vissa hundar bärkläder, hundar har egna konton på sociala medier och de står i kö för dagisplats - som vilken människa som helst.

Men nu tar hunddagisverksamheten, Hundakademin, det ett steg till. Från och med den här veckan kan din bäste vän till och med åkan hundtaxi.

Men det är inte enbart för nöjesåkning utan en lösning på ett växande problem.

Nina Roegner och Roger Carlsson har drivit Hundakademin i nära 30 år. När de startade verksamheten var det inte jättevanligt att hundägare lämnade in sina hundar på dagis men med åren har branschen och efterfrågan vuxit kraftigt och i dag driver de tre dagis i Göteborg.

– När vi öppnade vårt senaste dagis i Säve var det många hundägare som hade svårt att ta sig ut till våra lokaler och tyckte att det låg lite utanför. Men då det bara är i Säve vi har plats för fler hundar i dagsläget kom vi på idén att starta hundtaxi, säger Nina Roegner.

Hundtaxin är den enda i sitt slag i Göteborg och kanske även i hela landet.

När Staffan Allén, som är chaufför av hundtaxin och har tagit fram den, skulle få den besiktigad hade besiktningskvinnan vid länsstyrelsen aldrig sett något liknande.

– Hon hade ingen kontrollista för just hundtaxi eller transport av hundar utan hon fick ta det som låg närmast till hands vilket var transport av får till slakt, berättar Staffan.

Men listan på krav var ändå lång och Staffan har fått vid ta en del åtgärder för att få skåpbilen, som utgör hundtaxin, godkänd.

– Den måste vara lätt att rengöra för att motverka smittorisk, det måste finnas flera vägar in och ut ur skåpet i händelse av att taxin välter, jag var även tvungen att installera ett extra AC-system för att kunna kontrollera temperaturen i skåpet. Kör man flera hundar som varit ute i snön en hel dag är det ganska mycket vatten för AC-systemet att transportera bort, säger Staffan.

Taxin har rum för 28 hundar men nu i början är det bara två hundar som åker taxi vilket både beror på att inte jättemånga hunnit anmäla sig till taxin men också för att hundarna som ska åka måste skolas in.

– Hundarna som ska åka måste vara bekväma med att åka i taxin, det får inte vara stressade hundar som åker för då blir det inge bra, säger Nina.

De håller även på att arbeta fram den tur som taxin kommer åka, så är man tidig har man som kund möjlighet att påverka var den ska stanna.

Vi är GBG

    Vi är GBG