LÄGGER LOCKET PÅ. De första 133 brunnslocken kommer att bytas ut under 2020 och läggas på olika platser runt om i hela Göteborg. Foto: Göteborgs Stad

Här tar poesin plats på Göteborgs brunnslock

När gamla brunnslock ersätts med nya passar Göteborgs stad på att ta konsten till en tidigare outnyttjad yta.

  • Publicerad 12:01, 16 mar 2020

POET. Lina Ekdahls dikt är först ut. Foto: Göteborgs Stad

Är du skrockfull kanske du redan nu har stenkoll på brunnslocken för att undvika de otursomsusade A-brunnarna och sikta in dig på de kärleksfulla K-brunnarna.

Nu kommer ytterligare en anledning att rikta blicken mot gatan. När Göteborgs Stad ska byta ut gamla brunnslock runt om i stan tar poesin plats på vägen.

– När jag fick frågan om jag ville skriva en dikt för brunnslock blev jag glad. Själva tanken på att dikten inte skulle placeras på en speciell ”fin poesiplats” utan mitt i det pågående livet var mycket lockande, säger Lina Ekdahl, i ett pressmeddelande.

Hon var först ut med sin dikt Fakta som kommer finnas på 133 brunnslock runt om i Göteborg.

Brunnslockspoesin är en del av Rain Gothenburg som är en satsning inom Göteborgs 400-årsjubileum.

Fototävling: Tolka Göteborg i regn

– Nu tar vi konsten till gatan! Genom att använda en tidigare outnyttjad yta för konst tar vi poesin till platser dit den annars sällan når och bidrar till en mer upplevelserik stad. Samtidigt vill vi sätta fokus på regnet och hur vi hanterar det i staden. Brunnslocken har ju en koppling till de utmaningar Göteborg står inför när det gäller att hantera de ökande regnmängder som följer i klimatförändringarnas spår, säger Jens Thoms Ivarsson, Creative Director, Kretslopp och vatten, Rain Gothenburg.

Vem som blir nästa poet att få sätta sina ord i marken avgörs genom en tävling som startar i vår. Vinnaren presenteras i samband med Bokmässan i september.

Här får Blöteborg sin första regnlekplats

Dikten Fakta av Lina Ekdahl

Fakta

Vi har fyra

fyra årstider

fyra sädesslag

havre korn råg ris

fyra väderstreck

fyra gator hamngator

fyra försök

fyra fingrar på varje hand

fyra element

jord eld luft pöl sky fall

det skall ingen komma och ta ifrån oss

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57