Inflytande. Siri Lidroth, Viggo Vaernholt och Tim Lundström i elevrådet på Askimsskolan har sedan i höstas jobbat på förslag för hur den nya skolan ska utformas. Foto: Johanna Roos

Här utformar eleverna framtidens skolgård

Hinderbanor för käpphäst, konstgräsplan och linbana. Det är några av elevernas förslag som kommer att bli verklighet när Askimsskolan byggs om. Till vårterminen 2024 ska den nya skolbyggnaden vara på plats.

  • Publicerad 12:00, 24 apr 2021

Det är spännande att få vara med och bestämma, men samtidigt lite tråkigt eftersom vi inte kommer hinna gå i den nya skolan.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Askimsskolans lokaler har sett sin bästa dagar. Samtidigt behöver skolan expandera med 170 utbildningsplatser, främst till följd av den stora bostadsexpansionen i Sisjön.

De tillfälliga undervisningspaviljongerna kommer nu på plats, dit de första eleverna flyttas inför höstterminsstarten och efter höstlovet påbörjas rivningen.

En byggnad måste grävskoporna däremot hålla sig borta från: Det K-märkta huset Solgården från 1865 som står mitt på området.

Den nya skolbyggnaden i två våningar med kapacitet för 470 elever kommer att inhysa både låg- och mellanstadiet. Visuellt kommer det att harmoniera med det äldsta huset i stil och färgsättning.

Till vårterminen 2024 ska skolbyggnaden stå klar och då påbörjas den andra etappen med att riva de befintliga lokalerna för matsal, idrottshall och slöjdsalarna. Dessa ska då istället ha inkluderats i den nya lokalen.

Äntligen: Nu rivs Gårdstensskolan

Hinner sluta

Elevrådet involverades tidigt i processen och samtliga av deras förslag har nu gått igenom, bland annat två hinderbanor för käpphäst.

– Det är många som tycker det är roligt, man får springa runt och vara med sina kompisar, säger Siri Lidroth i 4A.

Annat som elevrådet föreslagit är konstgräsplan, bandyplan och linbana.

– Det är spännande att få vara med och bestämma, men samtidigt lite tråkigt eftersom vi inte kommer hinna gå i den nya skolan, säger Viggo Vaernholt i 5A.

Tim Lundström i 5B tillägger:

– Man har lärt sig mycket genom arbetet och vi får komma och hälsa på sen.

Opaltorget får nytt högstadium – genom Räddningsmissionen

"Inkluderande tänk"

Rektorn Kattis Elfvin är imponerad över barnens engagemang.

– Deras idéer har varit så genomtänkta. De är också skickliga på att leka och vara ute och röra på sig, vilket märks på förslagen.

Hans Björklund, utvecklingsledare fysiska lärmiljön på grundskoleförvaltningen, håller med.

– Jag blir lika glad varje gång jag får möjlighet att träffa elever. De är så konkreta i vad de vill och ha väldigt genomtänkta tankar. Man förstår att det är en skola där rörelse är viktigt.

Även Sanna Alm, projektledare på Inhouse Tech som är konsult för projektet, har tagit del av elevernas åsikter.

– De har ett inkluderande tänk, att alla ska ha någonting att göra. Vi pratade också om inomhusmiljön och skolmiljön under byggtiden där de också hade bra förslag.

Här är de tio mest populära skolorna

Här är skolan som eleverna väljer bort

Sofia Brodin, administratör, Siri Lidroth, Viggo Vaerholt, Tim Lundström och Kattis Elfvin, rektor. Foto: Johanna Roos

Vi är GBG

    Vi är GBG