Förslag. Vänsterpartiet med Daniel Bernmar föreslår att hundratals tillfälliga bostäder ska byggas på Medicinaregatans stora parkering utanför Sahlgrenska som del i strategin att halvera kötiden på Boplats Foto: Alice Vernersson/Google maps

Här vill Vänstern bygga tillfälliga bostäder för unga

Bygg tillfälliga bostäder på centrala platser. Det föreslår Vänsterpartiet för att korta de långa bostadsköerna i Göteborg. "Bostadssituationen är akut för många", säger Daniel Bernmar.

  • Publicerad 09:53, 8 sep 2022

Det tar tid att få ett hyreskontrakt i Göteborg. Kötiden för en lägenhet på Boplats är mellan fem och tio år beroende på område. Och för en studentlägenhet är väntetiden ofta uppåt två år. 

För att fler – främst unga och studenter – ska få tak över huvudet snabbare föreslår Vänsterpartiet att det ska byggas hundratals tillfälliga bostäder. 

Målet är att halvera kötiden på Boplats, menar Daniel Bernmar (V), kommunalråd.

– Det är alldeles för många idag som inte kan flytta hemifrån. Nu i studenttider är det också väldigt tydligt att många söker andrahandslägenheter i panik. Bostadssituationen är akut för många, säger han.

"Lätt att bo utan bil"

Det finns redan tillfälliga studentlägenheter runt om i staden. Förslaget innebär att expandera konceptet.

Partiet pekar först och främst ut Medicinaregatans stora parkering utanför Sahlgrenska som en lämplig plats. 

– Där är en stor hård yta som borde utnyttjas bättre. Det är centralt, nära kollektivtrafik och offentlig service som gör det enkelt att bo där utan bil. 

Andra platser som Vänsterpartiet vill utreda för detta ändamål är Heden, Frihamnen, Gullbergsvass och Backaplan.

– Tillfälliga bostäder är ett bra komplement medan vi väntar på att permanenta bostäder blir klara, säger Daniel Bernmar.

Vem bekostar byggena?

– Själva byggandet står bostadsbolagen för som sedan hyr ut lägenheterna. Det har funnits intresse tidigare från både externa och kommunala aktörer. Det som behöver hända nu är att tjänstemännen börjar snabbutreda och planera för tillfälliga bygglov.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00