Ledarskap. Faris Vajzovic, Mona Mousa och Ismahan Hussen är några av deltagarna i ledarskapsutbildningen för unga. Hiba Ali (till höger) var del av den första kull elever som gick utbildningen och är nu med som coach. Foto: Lovisa Hansson

Här visar unga vägen bort från våld

Unga är de bästa förebilderna för andra unga. Det tar Ung ledarskapsutbildning i Angered fasta på när de utbildar sin andra kull ungdomsledare. Målet? Ett Angered fritt från våld.

  • Publicerad 13:21, 16 jan 2022

Det finns inte något positivt med våld och det gör mig glad att tänka på att man faktiskt kan bidra till en förändring.

Förebyggande. "Om man själv markerar mot våld så är det större chans att andra agerar och hjälper till" säger deltagaren Mona Mousa. Foto: Lovisa Hansson

Ismahan Hussen Foto: Lovisa Hansson

Faris Vajzovic. Foto: Lovisa Hansson

Kunskap. Hiba Ali har själv gått utbildningen tidigare och är nu med som coach under kursen. "Man lär sig kunskaper som man har nytta av i verkliga livet". Foto: Lovisa Hansson

Det är strax innan jul och Ung ledarskapsutbildning i Angered ska ha avslutning inför vinterlovet när GöteborgDirekt hälsar på.

Ismahan Hussen är en av de 15 gymnasieelever som just nu går utbildningen. Tillsammans med fyra coacher i samma ålder, samt ledare, träffas de en gång i veckan för att bland annat lära sig om effektiva metoder att förebygga våld. Tanken är att de själva i sin tur ska bli positiva förebilder för jämnåriga.

– Något vi lärt oss som jag tyckte var väldigt intressant var när vi pratade om olika diskrimineringspunkter och hur en person kan påverkas av att bli utsatt av diskriminering, säger hon.

Hiba Ali har själv gått utbildningen och är nu en av de coacher som hjälper till att leda träffarna och vara ett stöd till deltagarna.

– Jag blir jätteglad och stolta att se att de verkligen tar till sig kunskapen, för jag tycker själv att det vi lärde oss var sådant som jag kommer att ha nytta av i verkliga livet. Det är allmänbildning att till exempel lära sig om Barnkonventionen.

Våld föder våld

Att våld i form av fysiskt våld inte är acceptabelt i samhället är självklart för de flesta. Våld illustreras ofta av en pyramid. I toppen finns fysiskt våld som mord och misshandel. I botten lindrigt våld som rasistiska och sexistiska skämt, samt blickar och kommentarer.

Våld föder våld – därför är det viktigt att förebygga även lindrigt våld menar deltagarna.

– I skolan ser man hela tiden olika typer av våld. Det är allt från muntliga påhopp och verbalt våld till att folk skojbråkar med varandra. Om man själv markerar mot det så är det större chans att andra agerar och hjälper till, säger Mona Mousa.

Än så länge har utbildningen varit en ögonöppnare tycker deltagarna GöteborgDirekt har pratat med.

– Det finns inte något positivt med våld och det gör mig glad att tänka på att man faktiskt kan bidra till en förändring. Jag vill verkligen minska på våldet, säger Faris Vajzovic.

Planerar öppet event

Under våren ska eleverna fortsätta utbildningen med ett gemensamt mål att organisera ett event tillsammans. Under eventet ska de i sin tur ge andra information om hur man kan förebygga våld.

– Det är något vi ser fram emot mycket. Vi vill skapa en miljö som är för alla och där man ska kunna känna sig trygg, säger Mona Mousa.