Hårdrock och hiphop i 40 år

I 40 år har hundratals ungdomar kommit och gått. Lördagen den 2 december blir det stort kalas när fritidsgården Tyrolen i Tynnered ska firas av både gamla och nya besökare.

  • Publicerad 15:00, 25 nov 2017

När Tyrolens fritidsgård öppnade 1977 var Tynnered ett tufft område.

– När vi började här fick vi dra ut folk från toaletterna som rökte hasch. Det var rätt stökigt faktiskt. Men sedan lugnade det ner sig som tur är, säger Conny Levik som jobbade på Tyrolen från öppnandet till mitten av 90-talet.

Vad betydde fritidsgården för området på den tiden?

– Det fanns ju inte så mycket att göra för ungdomarna. Det fanns inga mobiltelefoner eller datorer så man drog hit och visste att alla andra också var här uppe, säger han.

En som hängde på Tyrolen under mitten av 80-talet var Niclas Engelin, nu gitarrist i metalbandet In Flames.

– Jag var någon slags levande inredning där på den tiden. Fritidsgårdar och hela föreningslivet är en stor anledning till att vi har så många bra band från Sverige som också är vettiga människor. Det är viktigt att tidigt bli en del av något, lära sig passa bollen eller spela musik tillsammans, säger han.

Efter valet 1991 bestämde politikerna att alla fritidsgårdar skulle lägga ner till förmån för satsningar på föreningslivet.

– Det blev väldigt stora protester. Många ungdomar blev arga. Men det var en bra lärotid för då passade vi på att lära ungdomarna att protestera på rätt sätt. Så då blev det så att några ungdomar åkte upp till Stockholm och lämnade in protestlistor. Efter det fick vi faktiskt vara kvar, säger Conny Levik.

2009 hotades fritidsgården på nytt. Men då av helt andra anledningar.

– Vi hade ett gäng stökiga ungdomar som inte kunde förstå ett nej. Det var tuffa tider med många krismöten, säger Igor Ravnjakovic som arbetat som fritidsledare på Tyrolen sedan 2004.

Händelserna ledde till att Tyrolen stängde igen under några månader. Tillsammans med ungdomar i området utvecklade personalgruppen en inriktning på hiphop-kulturen.

– Det var vår generations intresse, dj, dans, mc och graffiti. Och det fortsätter med kommande generationer både killar och tjejer. Alla har en plats, säger Mariama Cham som både gått på fritidsgården och arbetar på den.

Lokalerna renoverades, reglerna formulerades om och fritidsgården kunde öppna på nytt. De stökiga ungdomarna försvann och konceptet håller i sig än i dag.

– Ungdomarna i dag är fantastiska. Ibland känns det som de har bättre koll än oss på våra regler. Vi har en väldigt go och bra stämning här i dag, säger Igor Ravnjakovic.

En av dagens besökare är Rowaid Sadawi som går i sjuan.

– Om Tyrolen inte hade funnits hade ungdomarna i området hängt på gatorna. Jag tror att många ungdomar hade tagit olika negativa risker. Fritidsgården är väldigt viktig, säger han.

Lördagen den 2 december blir det stort kalas på Tyrolen med uppträdanden av både gamla och nya besökare. Alla är välkomna.

Blir det 50 år?

– Tynneredsskolan här bredvid ska ju läggas ner men Kulturskolan ska flytta in i lokalerna i 10 år. Det finns ju ingen annan fritidsgård i området. Du kan skriva att 40-årsfirandet inte blir det sista, säger Igor Ravnjakovic.

Kom och fira

Vad: Fritidsgården Tyrolen firar 40 år

Var: Tyrolens fritidsgård, Safirgatan 14

När: Lördagen den 2 december mellan klockan 12–18

Aktiviteter: Uppträdanden av nya och gamla besökare, tal, mingel, fika, tipspromenard, lotteri och bilder och filmer från Tyrolens 40-åriga historia. Under dagen invigs också konstprojektet ”Konst händer” som är en del i ett arbete för trygghetsskapande åtgärder i Tynnered.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG