OSÄKERT. Än så länge väntar både Liseberg och Svenska Mässan på besked om när de kan öppna. Foto: Michael Erhardsson

Hårt år för turistnäringen i Göteborg

Stängt Liseberg och inställda evenemang. Turistsommaren i Göteborg har varit den tuffaste någonsin, enligt Göteborg & Co.

  • Publicerad 14:01, 26 aug 2020

Coronapandemin har slagit hårt mot turistnäringen i hela Sverige. Det största tappet märks i Stockholm.

Enligt Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co, beror det på att Stockholm har en större del internationella besökare.

– Göteborg och Malmö har fler svenska besökare i vanliga fall, då blir bortfallet inte lika stort, säger Stefan Gadd till Göteborgs stads nättidning Vårt Göteborg.

Men även Göteborg har haft betydligt färre turister än vanligt. Framförallt märks tappet av norska turister som i princip uteblivit helt.

– Det är den största förändringen, för norrmän är den största andelen utländska turister i vanliga fall, säger Stefan Gadd.

Under 2019 omsatte turismen 37,5 miljarder kronor i Göteborg. Sedan mars i år har den minskat med 13 miljarder.

– Det är jätteallvarligt, men krisen har slagit olika så det är svårt att ge en generell bild. Vissa hotell tappar mer och andra mindre, samma gäller för restauranger och krogar. Men överlag är det klart att det varit det tuffaste året någonsin, inte bara i Göteborg utan i hela världen, säger Stefan Gadd.

Under juni och juli har besöksnäringen återhämtat sig något. Detta i samband med att reserestriktionerna för svenskar inom landet släpptes. Men i juli i år var beläggningen på hotellen i Göteborg ändå mindre än hälften av vad den var under samma period förra året.

Hotellens beläggningsgrad

Under juli hade hotellen i Göteborg en beläggningsgrad på 42,2 procent. Den är en procentuell minskning med 52,8 procent jämfört med samma månad förra året.

Läs mer HÄR

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11