OSÄKERT. Än så länge väntar både Liseberg och Svenska Mässan på besked om när de kan öppna. Foto: Michael Erhardsson

Hårt år för turistnäringen i Göteborg

Stängt Liseberg och inställda evenemang. Turistsommaren i Göteborg har varit den tuffaste någonsin, enligt Göteborg & Co.

  • Publicerad 14:01, 26 aug 2020

Coronapandemin har slagit hårt mot turistnäringen i hela Sverige. Det största tappet märks i Stockholm.

Enligt Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co, beror det på att Stockholm har en större del internationella besökare.

– Göteborg och Malmö har fler svenska besökare i vanliga fall, då blir bortfallet inte lika stort, säger Stefan Gadd till Göteborgs stads nättidning Vårt Göteborg.

Men även Göteborg har haft betydligt färre turister än vanligt. Framförallt märks tappet av norska turister som i princip uteblivit helt.

– Det är den största förändringen, för norrmän är den största andelen utländska turister i vanliga fall, säger Stefan Gadd.

Under 2019 omsatte turismen 37,5 miljarder kronor i Göteborg. Sedan mars i år har den minskat med 13 miljarder.

– Det är jätteallvarligt, men krisen har slagit olika så det är svårt att ge en generell bild. Vissa hotell tappar mer och andra mindre, samma gäller för restauranger och krogar. Men överlag är det klart att det varit det tuffaste året någonsin, inte bara i Göteborg utan i hela världen, säger Stefan Gadd.

Under juni och juli har besöksnäringen återhämtat sig något. Detta i samband med att reserestriktionerna för svenskar inom landet släpptes. Men i juli i år var beläggningen på hotellen i Göteborg ändå mindre än hälften av vad den var under samma period förra året.

Hotellens beläggningsgrad

Under juli hade hotellen i Göteborg en beläggningsgrad på 42,2 procent. Den är en procentuell minskning med 52,8 procent jämfört med samma månad förra året.

Läs mer HÄR

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00