Hårt tryck på Göteborgs enda krematorium

De flesta vill inte tänka på den, men alla går vi samma öde till mötes. För Johan Andréasson som arbetar på norra Europas största krematorium är döden en naturlig del av vardagen. Och snart tänds eldarna i den toppmoderna tillbyggnaden i Kviberg.

  • Publicerad 05:30, 27 feb 2018

I gången mellan kylskåpen och de fyra ugnarna står flera kistor i rad i väntan på att lyftas upp med truck och föras in i de heta ugnarna som håller mellan 700-1100 grader. För krematorieföreståndaren Johan Andréasson och hans kollegor som rör sig vant mellan kistorna är det just nu högtryck. Varje dag kremeras 20 människor vilket är maxkapaciteten i den gamla delen som invigdes redan 1999.

– Det är lite säsongsbetonat så nu får vi arbeta även på helgen ibland. Det är fler som dör på vintern mellan december och maj. Det beror nog på vintern i sig, att många kanske halkar, hamnar på sjukhus och drabbas av influensor och annat, säger Johan Andréasson som arbetat här sedan 2010.

Krematoriet som ligger i kanten av Kvibergs kyrkogård är idag Göteborgs enda krematorium. Här bränns runt 6 000 personer om året, en kapacitet man är ensamma om i landet. Ungefär hälften av dessa är göteborgare, men lika många kommer från stadens kranskommuner.

I Sverige kremeras idag 85 procent av befolkningen. Men i takt med att befolkningen ökat och fler små krematorium fått lägga ner på grund av ökade verksamhetskrav har trycket på Kvibergs verksamhet ökat. Hösten 2016 inleddes arbetet med en ny tillbyggnad som innebär att fyra nya ugnar tas i drift samtidigt som man fortsätter att använda två av de gamla. Tillståndet medger 10 000 kremeringar per år, men det troliga är att 9 000 personer kommer att passera för att bli aska.

– Det innebär en 50-procentig ökning. Det nya huset är ju mycket större också och ger de anhöriga en fin och värdig miljö där de kan vara med vid kremeringen eller få sitta enskilt med urnan, berättar Johan Andréasson.

De nya lokalerna är estetiskt tilltalande med mycket ljus, trä och glaspartier som släpper in ljus även från taket. Här finns också två nya kylrum med 168 platser, jämfört med de 56 som den gamla delen kunnat ta. En stor skillnad är också att de nya ugnarna är 35 centimeter bredare än de gamla.

– Det beror ju på att vi bara blir större och större. Vi ligger 10-15 år efter USA i den utvecklingen och det känns konstigt att Göteborg som har det största krematoriet ska behöva skicka breda kistor till Stockholm.

Det är en annorlunda arbetsplats för de flesta. Hur förhåller du dig till döden?

– Ja, det är ju inte vad som helst som vi hanterar här, men man kan inte tänka på döden varje dag, då skulle man inte klara det. Det blir mer påtagligt när man ser barnkistor eller personnummer på de som är i ens egen ålder.

Vad tror du händer efter döden?

Jag tror att det finns någonting. Att livet bara skulle ta slut varken tror eller hoppas jag.

Kvibergs krematorrium

* Verksamheten i den nybyggda delen öppnar i mars.

* Det nya krematoriet har ritats av Eurenius arkitekter och har Ringstedts krematorium i Danmark som förlaga.

* En kremerad kropp måste gravsättas inom ett år enligt begravningslagen.

* 2,5-4 liter aska brukar återstå efter kremeringen.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG