Hårt tryck på simskola för vuxna i Göteborg

Just nu står nästan 500 vuxna i kö för att lära sig simma. Sedan kommunen införde gratis simskola för vuxna för tre år sedan har trycket på arrangörerna varit hårt.

  • Publicerad 05:30, 30 aug 2021

Vi har tre nivåer på vuxensimskolan. Den första är för dem som inte ens har vågat sig i vattnet tidigare.

Fortfarande är det oklart i vilken omfattning vuxensimskolorna kommer att dra igång. Simhallarna i Göteborg är fulla till bristningsgränsen och alla åldrar och nivåer konkurrerar om bassängtiderna.

– Före pandemin tog vi emot omkring 200 vuxna per termin. Nu ska vi ha ett möte med Idrotts- och föreningsförvaltningen för att stämma av hur det blir i höst, säger Michael Stones, klubbchef på Göteborgs Sim.

Klubben är den största arrangören av vuxensimskolor i Göteborg och bedriver verksamhet i Hammarbadet, Frölunda simhall, Lundbybadet och Askims simhall. Sedan kommunen fattade beslut om avgiftsfri simskola för vuxna 2018 har det varit en stadig efterfrågan på platserna som erbjuds.

Inför höstterminen i år är trycket särskilt hårt, eftersom alla kurser ställdes in i våras på grund av pandemin. Just nu har Göteborgs Sim närmare 500 vuxna i kö.

– Nu får vi in 20–30 anmälningar om dagen. Vi tar emot alla från gymnasieåldern och uppåt. Men de flesta som söker är nyanlända invandrare i yngre medelåldern, säger Michael Stones.

Kopplat till barnen

Klubbchefens teori är att önskan om simkunnighet är kopplad till barnen. Föräldrarna vill kunna följa med sina småttingar till stranden och simhallen. Om de själva är simkunniga blir besöken både tryggare och enklare.

– Vi har tre nivåer på vuxensimskolan. Den första är för dem som inte ens har vågat sig i vattnet tidigare. Andra nivån är för deltagare som går i vattnet men inte mer. Den tredje nivån är för dem som känner sig bekväma i vattnet, men inte kan simma.

Även Svenska Livräddningssällskapets simskola för vuxna är nästan fullbokad. Av 140 platser, fanns bara tre kvar under onsdagen. Likadant ser det ut för Monas simskola som har kurser i Angereds Arena. Där är den avgiftsfria simskolan full och har en väntelista.

– Det är ont om bassängtider i hela stan. Simskolorna för barn är också knökfulla. Vi hade kunnat ha dubbelt så många simhallar i Göteborg, utan problem, säger Michael Stones.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00