Hårt tryck på simskola för vuxna i Göteborg

Just nu står nästan 500 vuxna i kö för att lära sig simma. Sedan kommunen införde gratis simskola för vuxna för tre år sedan har trycket på arrangörerna varit hårt.

  • Publicerad 05:30, 30 aug 2021

Vi har tre nivåer på vuxensimskolan. Den första är för dem som inte ens har vågat sig i vattnet tidigare.

Fortfarande är det oklart i vilken omfattning vuxensimskolorna kommer att dra igång. Simhallarna i Göteborg är fulla till bristningsgränsen och alla åldrar och nivåer konkurrerar om bassängtiderna.

– Före pandemin tog vi emot omkring 200 vuxna per termin. Nu ska vi ha ett möte med Idrotts- och föreningsförvaltningen för att stämma av hur det blir i höst, säger Michael Stones, klubbchef på Göteborgs Sim.

Klubben är den största arrangören av vuxensimskolor i Göteborg och bedriver verksamhet i Hammarbadet, Frölunda simhall, Lundbybadet och Askims simhall. Sedan kommunen fattade beslut om avgiftsfri simskola för vuxna 2018 har det varit en stadig efterfrågan på platserna som erbjuds.

Inför höstterminen i år är trycket särskilt hårt, eftersom alla kurser ställdes in i våras på grund av pandemin. Just nu har Göteborgs Sim närmare 500 vuxna i kö.

– Nu får vi in 20–30 anmälningar om dagen. Vi tar emot alla från gymnasieåldern och uppåt. Men de flesta som söker är nyanlända invandrare i yngre medelåldern, säger Michael Stones.

Kopplat till barnen

Klubbchefens teori är att önskan om simkunnighet är kopplad till barnen. Föräldrarna vill kunna följa med sina småttingar till stranden och simhallen. Om de själva är simkunniga blir besöken både tryggare och enklare.

– Vi har tre nivåer på vuxensimskolan. Den första är för dem som inte ens har vågat sig i vattnet tidigare. Andra nivån är för deltagare som går i vattnet men inte mer. Den tredje nivån är för dem som känner sig bekväma i vattnet, men inte kan simma.

Även Svenska Livräddningssällskapets simskola för vuxna är nästan fullbokad. Av 140 platser, fanns bara tre kvar under onsdagen. Likadant ser det ut för Monas simskola som har kurser i Angereds Arena. Där är den avgiftsfria simskolan full och har en väntelista.

– Det är ont om bassängtider i hela stan. Simskolorna för barn är också knökfulla. Vi hade kunnat ha dubbelt så många simhallar i Göteborg, utan problem, säger Michael Stones.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47