Hästsmitta. I snart två månaders tid har Billdals ridklubb tvingats hålla stängt på grund av en smittsam hästsjukdom. Verksamhetschef Sofia Lindqvist är lättad över att hästarna nu är friska. Foto: Markus Andersson/ Privat

Hästsmitta plågade ridklubb i månader

Efter nära två månaders karantän har nu Billdals ridklubb äntligen förklarats fri från den otroligt smittsamma hästsjukdomen kvarkan.

  • Publicerad 12:00, 4 apr 2018

12 februari fick Billdals ridklubb stänga efter att tre av anläggningens 87 hästar smittats av infektionssjukdomen kvarkan. Sjukdomen går att likna vid en rejäl förkylning och smittar väldigt lätt mellan hästar.

– Vi fick sätta upp ett tillfälligt isoleringstält och vi har varit mycket noga med att rengöra utrustningen och alltid tvätta händerna om vi går mellan stallen, säger Sofia Lundqvist, verksamhetschef.

Kvarkan är en infektionssjukdom som orsakas av en bakterie som framförallt angriper lymfkörtlarna under hästens käke. Symtomen hos en häst som smittats är ofta feber och det kan rinna ett illaluktande och kraftigt slem ur hästens näsborrar.

– Det här ledde till att flera evenemang fick ställas in och ingen från klubben kunde åka och delta i andra tävlingar då risken är stor att smittan sprids, berättar Sofia Lundqvist.

Saab Grand Prix Dressage Billdal, samt en clinic med Sylve Söderstrand och Angelica Augustsson var några av evenemangen som klubben tvingades ställa in pågrund av kvarkan.

Den tolfte mars friskförklarades den sista hästen och efter ytterligare 21 dagars isolering så förklarade veterinären klubben smittfri.

– Vi är otroligt tacksamma och lättade över att vi lyckades begränsa smittan så att inte fler hästar drabbades, säger Sofia Lundqvist.

Symtom

Hög feber, hosta och näsflöde – ofta varigt, men kan vara tunt och genomskinligt i början.

Svullna lymfknutor i huvud och halsregionen med bölder som kan spricka upp till exempel mellan ganascherna.

Förträngningar i övre luftvägarna kan orsaka sväljningssvårigheter och även missljud vid andning och i svåra sjukdomsfall även andningssvårigheter, vilket kan kräva trakeotomi.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG