Hatad och älskad: Han slår ett slag för buskisen

Negligerad i finkulturen men älskad av folket. Den till synes tramsiga teaterkonsten buskis döljer många kreativa element enligt Mikael Strömberg som har författat boken: ”Buskis – folkligt och underhållande”.

  • Publicerad 12:46, 16 jun 2020

Men man måste också nyansera det hela och titta mer på spelsättet istället för innehållet.

Gu. Mikael Strömberg, doktor i teatervetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: Pressbild

– Buskis används nästan som ett skällsord i kulturetablissemanget, men har sedan 60-talet då man började använda begreppet varit oerhört populärt, säger Mikael Strömberg, doktor i teatervetenskap vid Göteborgs universitet.

Det var just denna obalans mellan kritiken och populariteten som motiverade Mikael Strömberg att skriva en bok om teatergenren som kallas buskis.

– Jag tänkte att det måste finnas några kvaliteter som ligger till grund för att den har varit så pass populär, säger han.

Vilka kvaliteter inom buskisen har du stött på under ditt arbete?

– Jag betonar spelsättet och spelstilen hos utövarna och menar på att, även om det kan uppfattas som väldigt enkelt och kanske lite improviserad så kräver det ändå väldigt skickliga skådespelare för att klara av att spela något som ser enkelt ut. Trots att det kan verka så är det ingenting som händer av en slump på scenen utan är väldigt inövat.

Soldat Fabian Bom spelas sommaren 2017 på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg. Foto: Bo Håkansson

Buskis har beskrivits som hånfullt av vissa. Vad tänker du om det?

– Mycket buskis utgår från starka överdrivna karaktärer och man skämtar om olika grupper i samhället. I det finns ju en risk att man använder sig av stereotyper, vilket kan skapa en viss problematik. Men man måste också nyansera det hela och titta mer på spelsättet istället för innehållet. Gör man det inser man att det är mer komplext än så.

Vad ser du för värde i underhållning?

– Dels ger det oss glädje men jag anser det även vara en oerhört smidig form för att kommentera olika samhällsproblem och dagsaktuella frågor.

Anser du att buskis har inspirerat annan samtida underhållning?

– Med många utövare som inte kallar det de gör för buskis, kan man ändå undra om det de gör är en form av buskis. Många Youtube-komiker exempelvis, som också utgår från vardagsproblematik med väldigt skruvade karaktärer, säger Mikael.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11